Alex Alves (1974 – 2012)

Alex_Alves

Alex Alves ( Alexandro Alves Do Nascimento, 30 december 1974 – 14 november 2012) was een geniale gek uit Brazilië. Baarde binnen en buiten de lijnen opzien met extravagant gedrag. Overleed op 37-jarige leeftijd aan leukemie…

Alex Alves ( Alexandro Alves Do Nascimento ) is met 15,2 miljoen D-Mark tot op de dag van vandaag de duurste aankoop van Hertha BSC ooit. Maar Alves is ook het symbool van de vele misverstanden tussen Zuid-Amerikaanse spelers en de Duitse Bundesliga. Persoonlijke problemen, gebrek aan integratie, de aanraking met het grote geld en opvallend gedrag buiten het veld, maken dat grote talenten niet dat brengen wat ze kunnen. Alex Alves is een van hen.

Het moest het grote optreden van Hertha manager Dieter Hoeneß worden. In de winterstop van het seizoen 1999/2000 trok hij Alex Alves aan, de oudere broer van Barcelona ster Dani Alves. Supporters hoopten dat de nieuwe superster eindelijk het langverwachte kampioenschap naar Berlijn zou brengen. Maar Alves bleek niet de superster waar het Berlijns publiek op gewacht had. Alves’ makelaar had hem verzekerd dat hij slechts zes maanden bij Hertha zou spelen, alvorens hij de overstap zou maken naar de grote Spaanse of Italiaanse competitie.

In eerste instantie loopt alles redelijk op rolletjes voor Alex. Hij scoort in vijftien wedstrijden vier keer en de zesde plaats die Hertha dat seizoen behaalt, is minder dan waar Hoeneß op gehoopt had, maar slecht is het niet.

Tijdens de zomerstop bereikt Alves het bericht dat hij langer bij Hertha moet blijven. Het begin van veel ellende. Alves voelde zich behoorlijk genaaid door zijn zaakwaarnemer en hij krijgt steeds meer problemen met zijn vrouw, die zich ook had ingesteld op een kort verblijf in Berlijn. Zij kan er niet aarden.

Alves wordt een steeds opvallender verschijning. Buiten de lijnen is het zijn extravagante kledingstijl en ijdelheid. Zo verschijnt hij op een kerstfeest van Hertha in een spierwitte bontmantel met daaronder een hemd en draagt hij grote gouden kettingen. Op het veld valt zijn gebleekte haardos op en laat hij geen mogelijkheid onbenut om zijn shirt omhoog te doen en zijn wasbord aan het publiek te tonen. De Berlijnse tabloids smullen.

Alves komt regelmatig te laat op de training, omdat zijn garagedeur naar eigen zeggen herhaaldelijk dienst weigert. Ook wordt hij meer dan eens geflitst door de Duitse politie, wat hem op een recordaantal verkeersboetes komt te staan. Hertha ontneemt hem zijn auto en stelt hem een wagen met chauffeur ter beschikking. Legendarisch is het interview dat niet door kan gaan, omdat Alex de beloofde varkensschnitzel niet krijgt.

Hij annuleert een MRI scan, omdat het onderzoek in de buis te lang duurt, heeft last van voetschimmels en veinst een infectie aan zijn testikels omdat hij liever met zijn vrouw gaat winkelen dan de uitwedstrijd tegen VFL Wolfsburg te spelen.

Met de supporters is er een haat-liefde verhouding. In september 2000 tegen FC Köln scoort hij vanaf de aftrap het doelpunt van het jaar. De fans sluiten hem in hun armen. Acht weken later slaat hij Nico Kovac neer met een stoot in de lever en wekt de woede van diezelfde fans. De sportieve ups en downs blijven Alves achtervolgen. Hertha kwalificeert zich vier keer op rij voor de UEFA cup, maar kan nooit potten breken en stelt teleur tegen mindere tegenstanders.

Met Alex zelf gaat het bergafwaarts. Het huwelijk met zijn vrouw Nadia, de ex verloofde van Ronaldo, loopt op de klippen en op het veld is hij met andere dingen bezig dan met voetballen. Er rest Hertha niets anders dan de flop-aankoop van de hand te doen. En dan plotseling blijkt Alves verdwenen. Gevlucht naar Brazilië waar hij een nieuw leven hoopt op te bouwen na een mislukt avontuur in Europa. Hij tekent een contract bij Atletico Mineiro, maar wordt al na zeven maanden ontslagen na belediging van de supporters. De scheiding van zijn vrouw heeft voor Alex grote financiële gevolgen, hij zit totaal aan de grond. Hij gaat in therapie en komt er achter dat hij toch beter in Europa had kunnen blijven.

Hij doet er alles aan om zich weer in de Europese kijker te spelen maar ondertussen groeit niet alleen zijn frustratie maar ook zijn buik. In 2007 speelt hij kort op proef bij Allemania Aachen, maar tot een verbintenis komt het niet. Hij vertrekt naar China, maar keert na drie maanden weer terug met allergieën en een keelinfectie. Pas in 2008 vindt hij bij AO Kavala dat in de tweede Griekse divisie uitkomt emplooi. Hij speelt er anderhalf jaar en beëindigt gedesillusioneerd zijn carrière. Een carrière die nooit dat bracht waar hij op had gehoopt.

Op 14 november 2012 werd bekend dat Alex Alves was overleden aan leukemie in zijn geboorteland Brazilië. Hij is slechts 37 jaar geworden.

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *