Antonin Panenka (1948)

Gepubliceerd door Boa Morten op

Antonín Panenka (2 december 1948) was een Tsjechische voetballer die tijdens het EK van 1976 tegen West-Duitsland de bekendste strafschop ooit maakte.

Het toenmalige Tsjecho-Slowakije bereikte knap de finale van het Europees Kampioenschap, dat gehouden werd in Joegoslaviè. Na 90 minuten was de stand tegen de West-Duitsers 2-2, nadat Bernd Hölzenbein in de allerlaatste minuut de gelijkmaker had gescoord voor onze oosterburen.

Bij een stand van 4-3 voor de Tsjecho-Slowaken legde Panenka aan en stiftte de bal met veel risico door het midden in het doel, en passeerde Sepp Maier die inmiddels al de hoek had uitgekozen. Hij bezorgde Tsjecho-Slowakije daarmee de Europese titel. Sindsdien wordt aan zulke strafschoppen zijn naam verbonden en is ´Panenka´ met dank aan dat memorabele moment nog steeds veelgehoord op de voetbalvelden.

Panenka is tegenwoordig actief als voorzitter van de Tsjechische topclub FC Bohemians 1905 Praag.

(Foto: Wikipedia)

Categorieën: voetballer

1 reactie

Jaap · 6 december, 2011 op 15:14

Geniaal hé 😉 Ik was vorig jaar in Tsjechië en vroeg aan wat Tsjechen naar deze man. Na enig uitleg (ze kenden hem in eerste instantie niet), bleek inderdaad dat hij gewoon in Praag woont. We konden er gewoon langs gaan, afspraak was niet nodig. Helaas helaas: tijdgebrek…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.