Daniel Amokachi (1972)

Daniel Owefin Amokachi (30 december 1972) speelde verscheidene malen voor het Nigeriaans voetbalelftal, en maakte deel uit van de ploeg die aanwezig was op het WK van 1994 en van 1998 en de Afrika Cup won in 1994. Hij hielp ook bij het behalen van de gouden medaille op de Olympische Zomerspelen van 1996. In totaal speelde hij 42 interlands voor Nigeria, waarin hij 14 maal wist te scoren.

Toen hij speelde voor Ranchers Bees, werd Amokachi ontdekt door de Nigeriaanse bondscoach Clemens Westerhof, die hem opriep voor de Africa Cup van 1990, en weldra ging Amokachi spelen voor Club Brugge in België. Daar won hij als beste Afrikaanse voetballer van de competitie de Ebbenhouten schoen. Amokachi is tevens de eerste doelpuntenmaker van de UEFA Champions League ooit. Op 25 november 1992 scoorde hij voor Club Brugge de enige treffer in de wedstrijd tegen CSKA Moskou. Na zijn goede prestaties in België en de wereldbeker van 1994, raakte Everton FC geïnteresseerd in de speler, en kocht hem voor £3 000 000. Hij had gehoopt om Everton, dat het moeilijk had, te helpen verbeteren, maar hij kende veeleer problemen om zich aan te passen aan de Premier League. Hij werd in 1996 verkocht aan Beşiktaş JK voor £1 750 000.

Amokachi liep een blessure op juist voor de wereldbeker van 1998, speelde één wedstrijd, maar kampte daarna met knieproblemen. Toen hij Beşiktaş verliet in 1999, stopte zijn spelerscarrière min of meer. Hij tekende een contract met 1860 München, maar het contract werd geannuleerd nadat hij niet slaagde voor de medische tests. Daarna werd hij afgewezen door Tranmere Rovers voor dezelfde redenen. Amokachi trainde bij de Franse tweede-divisieclub US Créteil, maar de overeenkomst werd verstoord door blessures. Het Amerikaans MLS-team Colorado Rapids haalde hem in 2002 binnen, maar toen ze zagen dat hij niet fit genoeg was, lieten ze hem gaan nog voor hij ook maar één match had gespeeld. Hij ging spelen in de Verenigde Arabische Emiraten, maar werd ook nu weer geweigerd omwille van zijn medische toestand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *