Dick Nanninga verdient een mooi eerbetoon in de Oosterparkwijk

Dick Nanninga

Aanvaller Dick Nanninga werd wereldberoemd dankzij een loepzuivere kopgoal in de finale van het WK ’78 in Argentinië. In 2015 overleed de kleurrijke spits met grote kuif en bakkebaarden op 66-jarige leeftijd. In zijn geboortewijk Oosterpark in Groningen willen ze een blijvend eerbetoon realiseren.

Het Grand Café van het Treslinghuis in Groningen is op zondagmiddag 6 november een prachtig decor voor een heerlijke voetbalmiddag. Het Treslinghuis was niet zo heel lang geleden nog de vaste buurman van het Oosterparkstadion, waar nu alleen de straatnaamborden nog herinneren aan roemruchte tijden van de plaatselijke FC. In het Grand Café wordt de Dick Nanninga-middag georganiseerd. Doel: handtekeningen verzamelen voor een blijvend eerbetoon van Dick Nanninga in de Oosterparkwijk.

Organisator Sandra Beckerman is zichtbaar opgelucht. Ze wist niet wat ze qua opkomst kon verwachten, maar het Grand Café zit gezellig vol. Ze is naast Oosterparkbewoner ook voorzitter van de SP statenfractie in Groningen. Tjeerd van Dekken, mede-organisator, woont ook in de wijk. Hij is bekend als Tweede Kamerlid voor het PvdA en daarnaast groot voetballiefhebber.

Presentator Dick Heuvelman heeft er zin in. Hij is, als zelfbenoemd Sportgeweten van het Noorden, dé man om de middag aan elkaar te praten.  Hij gaat in gesprek met Jeroen Siebelink, auteur van ‘De Lange, de biografie over het leven van Dick Nanninga. Hij vertelt over het waarom van het boek. Het leven van de onverwoestbare aanvaller intrigeerde hem. Hoe kon een beroemde spits die op het hoogste niveau furore maakte zo’n eenzame man geworden zijn?

 

Het doelpunt van Dick Nanninga tijdens de WK finale in 1978 had zijn leven veranderd, vertelt Siebelink. Hij werd beroemd en kon naar Ajax en Bayern München. Maar eigenlijk trok hem dat beroemde leven niet zo. Hij trok zich steeds meer terug. Hij moest zichzelf hervinden. Vond werken in zijn bloemenzaak te Kerkrade eigenlijk net zo mooi. Of wc-potten verkopen bij Sphinx. Dat deed hij zo goed dat hij bij de firma een hoge functie kreeg. Siebelink bekent en passant dat hij het doelpunt van Nanninga in Buenos Aires niet eens live had gezien: “Wij waren thuis niet zulke voetballiefhebbers. Mijn vader hield meer van wielrennen.”

Hoewel een groot deel van zijn leven zich in het Zuiden des lands afspeelde, stond de wieg van Nanninga dus in de Oosterparkwijk in Groningen. Nanninga bleek al snel een natuurtalent. Hij kon niet alleen goed voetballen, maar ook in turnen en tafeltennis blonk hij uit. Dat laatste deed hij ook in clubverband, bij het vermaarde ‘Ons Belang’. Hij koos uiteindelijk voor het voetbal. Was een groot talent bij Oosterparkers. Maar FC Groningen hoefde hem destijds niet. Trainer Ron Groenewoud, volgens Dick Heuvelman een van de eerste CIOS-trainers in Nederland, koos voor Ab Gritter. Ook een prima spits, maar de zaal in het Treslinghuis is het wel eens dat Nanninga veel beter was. Nanninga verkaste naar Veendam, ging daar 350 gulden per maand verdienen en kreeg een tweedehands Opel Kadett. De rest is bekend. Bij Roda JC groeit hij uit tot een topspits.

In de Oosterparkwijk zijn ze nog steeds trots op Nanninga. Dat hij af en toe een beetje gemeen was in het voetbal, daarover haalt zijn toenmalig Oosterparkers-trainer Gabe Westerdiep de schouders over op. “Zo gait dat in de top. Dick was een halve duvel en een half mens’. Ook bekent Westerdiep best te weten dat Nanninga stiekem sigaretjes rookte op de wc. Hij deed alsof zijn neus bloedde. Zonder de trefzekere Nanninga zou winnen ten slotte een stuk lastiger zijn.

Sandra Beckerman, Tjeerd van Dekken en Dick Heuvelman roepen aan het eind van de bijeenkomst iedereen op om massaal de petitie te tekenen zodat Nanninga een blijvend eerbetoon mag krijgen in zijn geboortewijk Oosterpark. Diverse ideeën zijn al bedacht: een plaquette, een Dick Nanninga-court of een videowall. De meesten opteren voor een borstbeeld. Hans Nijland heeft al toegezegd een bijdrage te leveren namens FC Groningen. Zo kan de club het toch nog een beetje goedmaken dat ze deze topspits in de dop destijds lieten lopen.

Het was een heerlijk voetbalmiddagje in het Treslinghuis. Een ding is wel zeker. Dick Nanninga verdient een eerbetoon in de Oosterparkwijk. En andersom verdient zijn geboortewijk dat ook.

De petitie, ondersteund door VV Oosterparkers, Hans Nijland, Dick Heuvelman en Pieter de Hart (journalist RTV Noord), kan hier worden ondertekend >>

Lees ook:
– De carrière van Dick Nanninga >>
De Groningse jaren van Dick Nanninga

Eén reactie

  1. A.s. zaterdag de 26ste is het dan zo ver! Een metershoge muurschildering wordt dan onthuld aan de Zaagmuldersweg schuin tegenover de voormalige ingang van het Oosterpark Stadion.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *