Edgar Manucharyan (1987)

Edgar Manucharyan

Edgar Manucharyan (19 januari 1987) is een Armeens voetballer die in Nederland vooral bekend is door zijn tijd bij Ajax.

Als 18-jarige liet Ajax hem stage lopen in Amsterdam in december 2004. Tijdens deze stage stond er een wedstrijd tegen FC Barcelona gepland. Edgar Manucharyan werd vanaf het begin opgesteld, maar helaas kon hij geen goede indruk achterlaten. Na 14 minuten moest hij het veld verlaten met een voetblessure. Hierdoor moest ook zijn stage worden beëindigd.

Hij bleef bij zijn gastfamilie in Amsterdam om te revalideren en tekende in april van 2005 een driejarig contract bij ‘de Godenzonen’. Na het tekenen van zijn contract zei hij erg dankbaar te zijn voor hun goede zorgen. Hierdoor voelde hij zich al snel thuis in Amsterdam. Met de definitieve transfer van de aanvaller was een bedrag van €70.000 euro gemoeid.

Zijn Eredivisie debuut kwam op 18 september 2005. Ajax speelde thuis tegen AZ en Manucharyan begon de wedstrijd op de bank, tot hij in de 84e minuut Ryan Babel mocht vervangen. In dit seizoen speelde hij in totaal mee in vier wedstrijden in de competitie. Het volgende seizoen begon in het voorseizoen met het Amsterdam Tournament. Tegen Internazionale begon hij als wisselspeler, maar tegen Manchester United werd hij als basisspeler opgesteld. In deze wedstrijd maakte hij veel indruk, waarna Olympique Lyon uit Frankrijk en SL Benfica uit Portugal interesse in hem toonde. Hier kwam niks van terecht en in maart 2007 werd zijn contract, dat nog een jaar doorliep, verlengd tot 2011.

Mede door blessures had Edgar moeite om een grote rol te spelen in de hoofdmacht in dit seizoen. Hij speelde het merendeel van zijn wedstrijden voor Jong Ajax, het tweede team. Zijn eerste doelpunt voor Ajax scoorde hij in de 65e minuut in een UEFA Cup wedstrijd tegen Austria Wien, in november 2006. Hij kwam in het veld in de 57e minuut en scoorde acht minuten later. In het volgende seizoen zou Ajax een nieuwe coach krijgen, namelijk Adrie Koster. Koster stelde Manucharyan geen enkele keer op, wel speelde hij veel wedstrijden voor Jong Ajax. Aan het eind van het seizoen liet hij weten graag de club te willen verlaten omdat Edgar Manucharyan te weinig speeltijd kreeg.

In de zomer van 2009 werd hij voor één seizoen verhuurd aan HFC Haarlem, waar Ajax vanaf dat seizoen een samenwerkingsverband mee had. Haarlem speelde in de Jupiler League, het tweede niveau van Nederland. Een dag nadat de deal was afgerond mocht hij al zijn debuut maken, in een wedstrijd tegen SC Veendam. Hij verving verdediger Franck Karremana. HFC Haarlem verloor die wedstrijd met 1-6. Hij zou in zijn eerste seizoen 17 wedstrijden spelen en zes keer scoren.

Helaas ging HFC Haarlem failliet in januari 2010, waardoor hij voor even terug moest keren naar Ajax. Kort daarna werd hij wel weer verhuurd, aan AGOVV Apeldoorn, dat gecoacht werd door oud Ajacied John van den Brom. In zijn eerste wedstrijd scoorde hij de enige goal in de wedstrijd tegen FC Volendam. Een week later zou hij een hattrick scoren tegen SBV Excelsior.

In juli van 2010 besloten Ajax en Edgar Manucharyan om zijn contract te beëindigen. Hij keerde terug naar zijn thuisland, en de club waar hij speelde voor zijn avontuur in Nederland, Pyunik Yerevan. Daar tekende hij een contract voor zes maanden. Met deze club won hij in 2010 de Armeense Premier League. Nadat zijn contract was afgelopen zou hij aanvankelijk een contract tekenen bij het Oekrainse Karpaty Lviv. Dit ging echter niet door en hij tekende een driejarig contract bij Pyunik. Zij huurden hem uit aan Ural Sverdlovsk Oblast uit, waar hij vijf wedstrijden speelde. Hij liet drie doelpunten en één assist noteren.

Na de huurdeal werd Edgar Manucharyan definitief overgenomen door deze club uit Rusland. Hier bleef hij tot aan de zomer van het seizoen 2017/18. In juli 2018 tekende hij een contract bij FC Alashkert, daarmee nogmaals terugkerend naar zijn thuisland. In 2018 heeft hij dertien wedstrijden gespeeld in alle competities.

Gastbijdrage door: Jordy Lont!

(Foto: Wikipedia)