Folkert Velten (1964)

Folkert ‘nooit op zondag’ Velten (25 augustus 1964) is een oud-spits met een neusje voor de goal die van 1988 tot en met 1998 uitkwam voor Heracles Almelo, in die tijd regelmatig SC Heracles genoemd.

Getalenteerd was Heraclied Velten zeker. Tot zijn 23ste speelde hij voor Enter Vooruit. In die periode was er interesse voor hem van diverse clubs maar aangezien alle wedstrijden destijds nog op zondag waren, was professioneel voetbal niet een optie. Op een gegeven moment werden Eerste Divisie duels op vrijdagen en zaterdagen gespeeld en lag de weg open voor een transfer naar Heracles.

Van 1988 tot het moment dat hij in 1997 zijn been brak speelde hij daar. In elf seizoenen speelde de spits 265 wedstrijden voor deze club en scoorde 156 doelpunten. Velten werd in zijn debuutseizoen gelijk topscorer (24 goals in 28 wedstrijden) van de Eerste Divisie en in 1994 werd hij zelfs tot beste speler van deze competitie gekozen. Eenmaal werd hij uitgeroepen tot Beste Speler van de Eerste Divisie en meerdere malen werd hij er topscorer.

Velten was dus vooral ook bekend als de voetballer die nooit op zondag speelde vanwege zijn hervormde geloofsovertuiging. Hij kon destijds overstappen naar een ploeg in de Eredivisie, maar weigerde dit. Naar verluidt was deze ploeg Ajax.. Wat als..? Ook werd Velten diverse malen in verband gebracht met clubs uit de Bundesliga, maar tot een daadwerkelijke transfer kwam het nooit.

Over zijn geloofsovertuiging zij hij ooit zelf: “Op zondag voetballen is moeilijk te combineren met kerkgang. Een wedstrijd begint vaak om half drie, zodat je hele middag gevuld is met voorbereidingen en spelen. Ook is het moeilijk om in zo’n situatie de aandacht bij de kerkdienst te houden. Soms is het in verband met de aanvangstijd van de wedstrijd helemaal onmogelijk om naar de kerk te gaan.”

Folkert Velten wordt gezien als een echt clubicoon. In het Polman Stadion van Heracles Almelo is zelfs een tribune naar de makkelijk scorende spits van weleer vernoemd.

Folkert Velten tekende op 13 december 2007 bij derdeklasser VV Bergentheim. Uiteindelijk stopte hij met actief ‘ballen’ en werd trainer. Hij begon in het seizoen 2008/2009 aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer bij een amateurclub. Op dit moment is Velten trainer bij de amateurs van Blauw Wit ’66 uit Holten. Daarnaast heeft Velten in zijn eigen dorp een zaak in sportartikelen.

(Foto: ANP – Toussaint Kluiters)

Eén gedachte over “Folkert Velten (1964)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.