Gerard Jan ‘Gé’ van Dijk (1923 – 2005)

Ge van Dijk

Gerard Jan (Gé) van Dijk (15 augustus 1923 – 29 mei 2005) . Tijdens en na de oorlogsjaren een razendsnelle spits van Ajax. Werd met zijn compagnon Guus Dräger bekend als het duo ‘Van Gend & Loos’.

Van 1938 tot 1957 was Van Dijk, een speler met een loepzuivere voorzet, actief in het voetbal. De Amsterdammer kwam opvallend in het nieuws door in 1952 een aanbod van het Italiaanse Novara af te wijzen, omdat hij een vertrek niet netjes vond. Van Dijk kwam tot twee interlands en scoorde in 322 Ajax-wedstrijden 89 maal.

Voetbal in oorlogstijd, dat is waar Gerard van Dijk, in de wandelgangen Gé genoemd, om bekend stond. In een tijd dat veel spelers vanwege arbeidsplicht in Duitsland verbleven, of om wat voor reden ook onderdoken, kwam Gé van Dijk uit de jeugdopleiding boven drijven. Aan het eind van het seizoen 1942/43 maakte Gé zijn debuut in het eerste van AFC Ajax in de wedstrijd tegen Sport Club Emma uit Dordrecht. Een degelijke voetbalclub dat maar tijdelijk op het hoogste niveau acteerde. Tussen 1954 en 1958 speelden de rood/blauwen vier seizoenen betaald voetbal. Ajax speelde indertijd in het ‘Arsenal-shirt’, daar had Gerrit Keizer voor gezorgd. Deze Gerrit Keizer was vooral bekend doordat hij soms in één weekend zowel bij Ajax als Arsenal als doelverdediger onder de lat stond en daarmee de bijnaam ‘de vliegende keep’ of ook wel ‘De Vliegende Hollander’, verwierf.

Samen met Guus Dräger stond Gé van Dijk bekend als ‘Van Gend & Loos’. Zo wist Van Dijk regelmatig zijn spits en latere ‘IJzeren Generaal’ Rinus Michels te bereiken die vervolgens vaak het doel wist te treffen. Van Dijk had een haarzuivere voorzet en wist zelf ook menigmaal te scoren: in zijn carrière schoot hij de bal 89 keer zelf tegen de touwen. Hij speelde eerst als linksbuiten, later als rechtsbuiten en tenslotte op het middenveld als aanvoerder van Ajax 1.

Hij maakte onder meer deel uit van het Ajax-elftal dat in mei 1950 een legendarische wedstrijd tegen Heerenveen speelde. Ajax verspeelde een 1-5 voorsprong, en verloor uiteindelijk met 6-5 van de ploeg van Abe Lenstra. Van Dijk speelde onder meer samen met Jany van der Veen, Rinus Michels, Hans Boskamp, Bobby Haarms, Bertus Hoogerman en Joop Stoffelen.

Gerard van Dijk was een technicus uit de Ajax school die zoals latere helden uit de Amsterdamse club veel belangstelling uit het buitenland kreeg. In 1952 kon hij naar Novara een Italiaanse serie B club, waar hij zeventig mille kon verdienen. Hij weigerde echter, hij kreeg het aanbod op een door Ajax aangeboden vakantiereis naar Oostenrijk en vond dat overstappen naar Italie onbeschoft was.

De amateur werd twee jaar later semiprof. Van Dijk werd groot als technisch begaafde linksbinnen en haalde kort na de 2e wereldoorlog tee keer het nederlands Elftal. De laatste jaren was hij ook zelfs aanvoerder van Ajax. In het seizoen 1956-1957 kreeg de hoogste afdeling van het voetbal in Nederland de naam eredivisie. Ook Ajax met Van Dijk in de gelederen had zich verzekerd van eredivisievoetbal door in het seizoen 1955-1956 als vierde te eindigen.

Lange tijd bleef het spannend wie de eerste landskampioen zou worden in deze nieuwe vorm. Uiteindelijk zou Ajax, dat onder leiding stond van de Oostenrijkse trainer Karl Humenberger, met de eer gaan strijken met vier punten voorsprong op de nummer twee Fortuna ’54. De Amsterdammers bleven de laatste achttien wedstrijden ongeslagen en werden mede daardoor de eerste landskampioen van de nieuwe eredivisie.

Op Hemelvaartsdag 1957 sloten de Amsterdammers de competitie af met 2-1 zege op NOAD. Voor de wedstrijd werd afscheid genomen van aanvoerder Gerard van Dijk, die trainer werd van Zeeburgia, en Klaas Bakker, die lager ging spelen. Na zijn loopbaan bleef Gé van Dijk zijn club Ajax trouw. Hij speelde enkele jaren bij de amateurs van Ajax. Na die periode werd hij trainer bij AFC. Daarnaast werkte hij samen met zijn vrouw Edith bij De Nederlandsche Bank.

Op zondagavond 29 mei 2005, op 81-jarige leeftijd overleed hij in Amsterdam. Hij was al enige tijd ziek. Het overlijden van Gerard van Dijk was een groot verlies voor de Ajax-familie en de hechte vereniging ‘Lucky Ajax’.

(Foto: Wikipedia)

2 reacties

  1. Dichter Danny van Strien Sportgedichten
    Us Abe Lenstra

    Vriendelijke groeten Danny van Strien Dichter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *