Graham Arnold (1963)

Graham Arnold (1963)

Graham James Arnold (3 augustus 1963) cultheld van onder meer Roda JC en  NAC Breda in de jaren ’90. Stond als aanvaller te boek en werd publiekslieveling door zijn tomeloze inzet, passie, beleving en doelpunten.

Voordat Graham Arnold in de Nederlande Eredivisie speelde, voetbalde hij in eigen land Australië voor Sydney United. Daarna vertrok hij voor 100.000 gulden naar Roda JC waar hij twee seizoenen voor uit zou komen. Hij weet zich zijn entree op Kaalheide nog feilloos te herinneren. “Ik weet ook nog wel dat ik voor het eerst de kleedkamer inkwam en dat iedereen heel verbaasd keek! Ze hadden me veel groter verwacht. Jan Reker had mij voornamelijk op video zien spelen, misschien dat ik door mijn sprongkracht groter leek. Maar ik was zeker een stuk kleiner dan John van Loen met wie ik in de aanval ging spelen.”

Na een moeilijk eerste seizoen speelde Arnold het jaar erop met vleugelaanvallers Max Huiberts en René Hofman stukken beter. De spits maakte dat seizoen 16 doelpunten en Roda haalde de bekerfinale. Arnold moest om waarschijnlijk financiële redenen na een prima seizoen toch vertrekken bij de Limburgers (lees: Arnold Hendriks).

Club Luik haalde Arnold naar de Belgische competitie door NAC een transfersom van 500.000 gulden te betalen. In België speelde de centrumspits verdienstelijk. Hij scoorde in zijn eerste seizoen 19 doelpunten, in zijn tweede 13. Na één seizoen Charleroi in 1995-1996 keerde Arnold terug in Nederland en ging bij NAC voetballen.

Graham Arnold speelde in totaal drie seizoenen voor NAC. In die periode groeide de aanvaller uit tot een enorm populaire speler bij het publiek en wist hij in het voetbalshirt van NAC 35 keer tot scoren te komen. In het seizoen 1995-1996 eindigde Arnold als derde op de topscorerslijst. Hij werd gehaald om fenomeen Pierre van Hooijdonk te doen vergeten, wat eufemistisch gesteld aardig lukte.

De toen al 32-jarige spits, die met zijn opgedane ervaring al snel de leider werd van het NAC-elftal, straalde in alles uit wat ‘het grote publiek’ zo graag ziet: Tomeloze inzet, passie, beleving. Én doelpunten (zelfs 2x vier keer in 1 wedstrijd). In 1997 vertrok de populaire spits bij NAC om zijn voetbalcarrière bij het Japanse Sanfrecce Hiroshima af te sluiten.

Na zijn voetbalcarrière ging Graham Arnold als trainer aan de slag bij verschillende clubs en werd hij Bondscoach. Hij was trainer bij onder andere clubtrainer bij Sydney United en Northern Spirit FC en Assistent Bondscoach (onder onder andere Guus Hiddink) van het Nationale Elftal van Australië. Later zou hij zelf ook bondscoach van de Socceroos worden. Daarna was Graham Arnold (1963) nog coach van Jong Australie en clubtrainer van de Central Coast Mariners.

(Foto: ANP – Hans Steinmeier)

Eén reactie

  1. Graham was een geweldige voetballer . Bij avondje NAC ging je met een heerlijk gevoel naar huis . Graham het ga je goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *