Hans-Peter Briegel (1955)

Briegel

Hans-Peter Briegel (11 oktober 1955) was een Duitse voetballer die vanwege zijn atletische postuur en ‘Vorwärtsdrang’ ook wel die Walz aus der Pfalz genoemd werd. Hij speelde bij Kaiserslautern, Hellas Verona en Sampdoria en droeg nooit scheenbeschermers.

Briegel was een Duitse verdediger die bekend stond om zijn groot atletische vermogen. En dat is niet zo gek als je bedenkt dat Briegel tot zijn 17e levensjaar intensief atletiek bedreef. Hij werd Duits jeugdkampioen in zowel het verspringen als hink-stap-springen.

Briegel werd in 1974 op 19-jarige leeftijd ingelijfd door de 1. FC Kaiserslautern. Hij speelde één seizoen in de jeugd en maakte in 1975 zijn debuut in de Bunsdesliga. Erg geliefd was hij nooit in Duitsland, omdat hij volgens velen teveel kracht en te weinig techniek bezat. Toch speelde hij 72 interlands voor de Nationalmannschaft, werd in 1980 Europees kampioen en in ’82 en ’86 Vizeweltmeister. Tien seizoenen, 240 wedstrijden en 47 doelpunten later verliet hij de ´Betzenberg´, zoals het Fritz-Walter Stadion in Kaiserslautern ook wel genoemd wordt, en wisselde naar Hellas Verona in Italië.

‘Italien war sehr hart’, sprak Briegel een tijdje terug tegen het Duits voetbalblad 11Freunde. ‘Je moest vier ogen hebben. Als er iemand van achteren kwam, wat nog wel eens gebeurde, dan was het prettig dat je hem zag aankomen. Het was steeds opletten. De scheidsrechters lieten wel veel meer toe dan in de Bundesliga. Toen ik mijn ex ploeggenoten eens vertelde dat ik voor acht wedstrijden was geschorst vroegen ze: wat heb je in vredesnaam gedaan, de scheids gewurgd?’

In zijn eerste seizoen bij Verona beloofde de voorzitter zijn Maserati aan Briegel als hij tien goals maakte. Geheel tegen de verwachting in maakte hij er negen. In de laatste wedstrijd kreeg hij van zijn ploegmakkers alle kans om op tien treffers te komen. Briegel werd in de spits geposteerd en op een zeker moment kreeg Hellas een strafschop. Briegel weigerde om deze te nemen, omdat hij alleen ‘echte’ doelpunten wilde maken. De Maserati bleef eigendom van de voorzitter. Hellas won dat voetbaljaar de Scudetto en Briegel werd, als eerste Duitse speler in het buitenland, voetballer van het jaar.

Hoewel hij wel wat gewend was van de Italiaanse supporters, beleefde hij zijn meest bijzondere ‘fan moment’ jaren later in Albanië. In het begin van de jaren 80 was het Duitse voetbal daar zeer populair en vaders noemden hun kinderen steeds vaker naar Duitse voetballers. Briegel ging na zijn actieve loopbaan het trainersvak in en dat bracht hem in 2002 tot bondscoach van Albanië. Na overwinningen op het Griekenland van Otto Rehhagel en Rusland bereikte hij in het oost Europese land de heldenstatus. Op een zeker dag stapte een man op hem af die zijn zesjarige zoon aan hem voorstelde. Voornaam: Briegel. ‘Ein seldsames Gefühl’, aldus het krachtmens uit Kaiserslautern.

Sinds 2007 zet Hans-Peter Briegel zich samen met zijn vrouw en de DFB-stischting Egidius Braun in voor noodlijdende kinderen en volwassenen die op vuilnisbelten leven in Mexico. Hij gunt ze een beter leven!

Foto – Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *