Het geheugen van AZ op een zolderkamer

Als kleine jochies die een snoepwinkel binnenkwamen en het liefst alle snoepjes in één keer in wilden opeten, zo kwamen we het AZ Museum binnen. Wat volgde waren 90 minuten plus wat blessuretijd waarin talrijke voetbalattributen tevoorschijn kwamen en nog meer anekdotes.

En dat alles met dank aan Sandra Dekker, verwoed verzamelaar en trotse bezitter van honderden gedragen AZ-shirts, vele voetbalschoenen, wedstrijdballen, keepershandschoenen, spelerscontracten, talloze krantenknipsels, spelerskaarten en fotoalbums. Het geheugen van AZ op een zolderkamer. Unieke voetbalhistorie vervat in twaalf vierkante meters.

Sandra is al sinds haar jeugd AZ-supporter: “Ik kwam met mijn vader al in de Alkmaarderhout en met mijn partner Yvonne heb ik ook in het nieuwe stadion al jaren een seizoenskaart. Het museum begon in 2006 toen ik aan het eind van het seizoen op de club een shirt kocht van Shota Arveladze. Kort daarna kreeg ik van een goede vriend een shirt uit de jaren ’80 gedragen door David Loggie, je weet wel, dat shirt met Electrolux erop. En nu tien jaar later dit. Ik ben er supertrots op.”

Haar ambities met het AZ Museum? “De collectie verdient meer aandacht dan het nu krijgt, de de historische items zouden voor alle fans toegankelijk moeten zijn. Ik wil het op zich wel uitbouwen, maar ik heb ook een baan van 40 uur per week. Het onderhouden van de collectie kost me behoorlijk veel tijd. De contacten met AZ? Die zijn goed, het zou mooi zijn als ze de clubhistorie een prominente plek in het stadion geven. Die historie heeft de club wel gemaakt tot wat het nu toe is. Mijn museum levert veel positieve reacties op van voetbalfans.”

Vijf pareltjes uit het AZ Museum

1. Gedragen wedstrijdshirt Kristen Nygaard
Sandra: “Ik heb een wedstrijdshirt gedragen door Kristen Nygaard, sierlijke Deense middenvelder die in de jaren ’70 en ’80 bij AZ speelde. Hij was de architect van het AZ ’67 dat in 1981 met een prachtig elftal kampioen werd. Later kreeg hij een ernstig ongeluk dat hij gelukkig overleefde. Een prachtige voetballer en een fantastisch mens bovendien. Twee jaar geleden was hij in het museum.”


2. Wedstrijdshirts van Barry van Galen
Barry van Galen was een knotsgekke middenvelder die briljante ingevingen afwisselde met de domste gele en rode kaarten. In het museum hangt het shirt dat van Galen droeg tijdens de halve finale van UEFA Cup in 2005. Ook heeft Sandra een shirt van zijn afscheidswedstrijd weten te bemachtigen. Van Galen is een van haar favorieten: “Hij had inzet, een fluwelen traptechniek en een fanatiek karakter. Prachtige voetballer.”


3. Schoenen van keeper Esteban
De voetbalschoenen van keeper Esteban? Wat is daar bijzonder aan? Nou, het zijn wel de schoenen waarmee de Costa Ricaanse goalie een supporter een oplawaai verkocht. We schrijven  21 december 2011, AZ speelt tijdens het bekertoernooi een uitwedstrijd tegen Ajax. Voetbalminnend Nederland wordt compleet verrast als een toeschouwer Esteban belaagt. De Costa Ricaan bedenkt zich niet en geeft de supporter twee trappen. Conform de spelregels krijgt de keeper een bizarre rode kaart van scheidsrechter Nijhuis. En de schoen? Die is nu vereeuwigd in het AZ Museum.


4. Wedstrijdbal Ipswich Town – AZ

AZ ’67 kende eind jaren ’70, begin ’80 een ongekende glorietijd. Het bereikt zelfs de finale van de UEFA Cup. Ipswich Town, getraind door Bobby Robson en met Frans Thijssen en Arnold Mühren in de gelederen, wint met 3-0. De bal, die Eddie Treijtel driemaal uit het net moest halen, ligt op de zolderkamer van Sandra. Oké, het is dan wel niet een succesvolle bal geweest, maar het leer is wel een van de mooiste sieraden van het museum.


5. De kous van Graziano Pellè
Graziano Pellè, nu wekelijks acterend in de Premier League, speelde van 2007 tot 2011 bij AZ. Hij was in 2010 van de partij tijdens de uitstekende wedstrijd die AZ speelde tegen Ajax. Pontus Wernbloom en Kolbeinn Sigthórsson schoten AZ naar de 2-0 overwinning. Feestvreugde alom, maar niet bij Pelle. Hij kreeg een vreselijke trap van Ajax-verdediger André Ooijer op zijn kuit, wat  een behoorlijke vleeswond opleverde. De kous die om dat been zat, hangt bij Sandra in het museum. Die is net zo verwond als het been van Pelle destijds. Er zit een groot gat in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *