Humphrey Mijnals (1930 – 2019)

Humphrey Mijnals (1930 - 2019)

Humphrey Mijnals (21 december 1930 – 27 juli 2019), was de eerste voetballer van Surinaamse komaf die voor het Nederlands elftal speelde. Mijnals speelde onder meer in de achterhoede van de Utrechtse eredivisieclub USV Elinkwijk. Als debutant in het Nederlands elftal werd hij mede door een legendarische omhaal, tot een icoonbeeld van het Nederlands voetbal.

Mijnals’ eerste professionele internationale voetbalactiviteiten waren in Brazilië gedurende een half jaar. Hierna keerde hij terug naar Suriname. Voor zijn overkomst in 1956 naar USV Elinkwijk kreeg hij 15.000 gulden tekengeld terwijl zijn club een transfersom van 3000 gulden ontving. De club contracteerde meer Surinaamse voetballers, samen bekend geworden als het “klavertje vijf”. Behalve de broers Humphrey en Frank Mijnals waren dat Michel Kruin, Erwin Sparendam en Charly Marbach. Ook Ben Zweers werd teamgenoot.

De trainer van de Utrechtse club dacht dat Mijnals een aanvaller was en zette hem in de eerste competitiewedstrijd, tegen Sparta, in de voorhoede. Dat leverde weinig resultaat op (Elinkwijk verloor met 3-0), en Mijnals werd direct geconfronteerd met de ware aard van het Nederlandse voetbal uit de vijftiger jaren. Sparta-middenvelder Hans de Koning schopte hem uit de wedstrijd. Op de brancard hoorde Mijnals een supporter roepen: “Plak hem een postzegel van 15 cent op zijn kont en stuur hem terug.”

In 1963 krijgt hij van Elinkwijk bericht dat hij zich bij DOS moet melden. “Elinkwijk wilde verjongen. Bij DOS kon ik verder als semi-prof. Na zes wedstrijden hield ik het voor gezien omdat de voorzitter vond dat een ander moest spelen terwijl ik als speler op het wedstrijdbord stond. Dat seizoen heb ik niet meer gespeeld. Mijn sigarenzaak liep ook niet meer omdat supporters van Elinkwijk niet meer langskwamen.” Aldus Mijnals.
Na het mislukte seizoen bij DOS voetbalt Mijnals nog twee jaar bij Gooiland in Hilversum. In 1964 stopt hij de sigarenzaak en gaat hij werken bij de DETAM in een administratieve functie. Hij blijft er tot zijn VUT en wordt trainer van Faja Lobi, een voetbalclub van Surinamers.

Tegenwoordig bestaat een kwart tot de helft van het Nederlands voetbalelftal uit spelers met een Surinaamse achtergrond. Tot 1960 was Oranje nog helemaal “wit”. Op 3 april van dat jaar kwam daar verandering in, met het debuut van Humphrey Mijnals. Hij debuteerde in het Nederlands voetbalelftal op 3 april 1960 in de thuisinterland tegen Bulgarije. Mijnals, bijgenaamd Minna, is vooral beroemd vanwege een omhaal die hij in die wedstrijd in het eigen doelgebied maakte, nadat de bal na een doelpoging van een van de Bulgaren via de lat weer het veld in kwam.

In totaal speelde Mijnals voor Nederland ‘slechts’ drie interlands, waaronder eentje tegen Suriname, omdat hij in conflict raakte met de KNVB. Het conflict rees na een oefentrip naar Zuid- en Midden-Amerika. Tegenover een journalist deed hij zijn beklag over het vertoonde spel en selectiebeleid, waarna hij door de bond op de lijst van ongewenste spelers werd geplaatst.

Daarna speelde hij 45 keer in het Surinaams nationaal elftal en met de Surinaamse voetbalclub SV Robin Hood werd hij viermaal landskampioen. In 1999 werd hij gekozen tot Surinaams voetballer van de eeuw. Mijnals kreeg bovendien op 24 augustus 2008 de Sportpenning van de gemeente Utrecht. Zijn kleinkinderen Boaz, Axel en Wessel Kuijer hebben voetbaltalent. Ze spelen bij BFC Bussum.\

Mijnals overleed op 27 juli 2019.

(Foto: ANP – Foundation)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *