Martin Koeman (1938-2013)

Martin Koeman (1938-2013)

Martin Koeman (26 juli 1938 – 18 december 2013) staat vooral bekend als de vader van Erwin en Ronald Koeman, maar hij was veel meer dan dat. Hij speelde meer dan 500 wedstrijden voor GVAV/FC Groningen en werkte maar liefst 50 jaar voor de club. De clubheld overleed op 18 december 2013 nadat hij werd getroffen door een hartstilstand en daarna enkele dagen in coma had gelegen.

De naam van Martin Koeman – hierboven op de foto met Johan Cruyff – is verbonden aan Groningen. Zijn wieg stond echter in het Noord-Hollandse Purmerend. De slagerszoon leerde voetballen bij Purmerstein en speelde daarna bij KFC uit Koog aan de Zaan, dat toen betaald voetbal speelde. De Eredivisionisten Blauw-Wit en Ajax waren zeer gecharmeerd van de voetbalkunsten van Koeman. Ajax schrok echter van het gevraagde transferbedrag van 75.000 gulden en dus trok Koeman in 1960 naar die andere Amsterdamse club.

In de daaropvolgende jaren zagen zijn zonen Ronald en Erwin – hij was vernoemd naar Blauw Wit-speler Erwin Sparendam – het levenslicht. Uiteraard verhuisden zij met hun vader mee van Zaandam naar Groningen. Want in 1963 tekende Koeman een contract bij GVAV, de voorloper van FC Groningen.

Hij zou voor altijd verbonden blijven met de stad waarin hij zich zo zou gaan thuis voelen. Koeman maakte zijn debuut op 25 augustus 1963 in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Feijenoord. Hij gaf direct zijn visitekaartje af door een doelpunt te scoren. Klaas Nuninga scoorde de andere twee treffers.

Bij GVAV zou hij samenspelen met echte clubiconen zoals Tonny van Leeuwen, Piet Fransen en Henk Cornelis.  Martin Koeman speelde ook mee bij het debuut van Johan Cruyff bij Ajax in 1964. GVAV won die wedstrijd met 3-1, niettemin maakte Cruyff al een uitstekende indruk als 17-jarig talent.

Martin Koeman, die uitgroeide tot een kopsterke verdediger met een prima pass en een echte leider in het veld, speelde tot 1973 meer dan 500 wedstrijden voor de Groningers. Daarna speelde hij nog een seizoen bij Heerenveen. In 1974 besloot hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. In 1964 speelde Martin Koeman zijn enige interland. Oranje speelde in die wedstrijd tegen Oostenrijk, de wedstrijd eindigde in 1-1. De verdediger combineerde zijn profvoetbalbestaan met een baan als vertegenwoordiger in slagersbenodigdheden.

Na zijn actieve carrière bleef Martin Koeman tot aan zijn overlijden in diverse functies verbonden aan de ‘Trots van het Noorden’. Hij was technisch manager en een tijdje interim-trainer, maar hij was vooral actief bij de jeugd, waar zijn echte passie lag. Als spelersbegeleider, coördinator en tot op het laatst als scout wordt hij de ‘geestelijk vader’ genoemd van de jeugdopleiding van FC Groningen.

Toen Erwin en Ronald het zo geweldige EK in 1988 speelden met Oranje, gaf hij dan ook de voorkeur om in Groningen te blijven om de bouw van het jeugdhonk bij het Oosterpark te volgen. Pas op het laatst kon hij worden overgehaald om de wedstrijd tegen Ierland en de halve finale tegen West-Duitsland te bekijken. De finale moest hij overigens missen omdat hij op vakantie was. Het tekent Martin Koeman. Een trotse vader, en tegelijk broodnuchter.

In Groningen is Martin Koeman een icoon. Samen met Erwin en Ronald werd hij in 2011 geëerd met een Koeman-tribune. In 2013 was er zelfs een huldiging omdat hij maar liefst 50 jaar bij de club werkzaam was. Een van zijn laatste publieke optredens was op 22 november 2013 toen hij als eerste het boek ‘De Europese Droom’ overhandigd kreeg, het boek dat de rijke Europese geschiedenis van de club beschrijft. Martin Koeman (1938-2013) zal altijd in de clubharten van FC Groningen voortleven.

Zie ook:
– De statistieken van Martin Koeman bij GVAV en FC Groningen

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *