Rein Boomsma (1879-1943)

Rein Boomsma. Nederlands_elftal_1905

Reinder Boomsma (19 juni 1879 – 27 mei 1943) , op de foto zittend derde van rechts, was basisspeler tijdens de allereerste officiële interland Nederland – België in 1905. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam zijn leven tot een droef einde in het concentratiekamp van Neuengamme, nadat hij was verraden.

Boomsma werd als zoon van Friese ouders geboren in Schagen. Via Amsterdam belandde de familie in 1888 in Rotterdam. Oer-Spartaan Cees van Hasselt was gecharmeerd van de voetbalkunsten van Boomsma en tipte hem om bij Sparta te gaan spelen. En dat gebeurde. Bij de Kasteelheren zou de aanvaller zijn debuut maken op 27 oktober 1895. De wedstrijd tegen Victoria werd afgetekend gewonnen met 4-1.

De aanvaller keerde Sparta in 1896 tijdelijk de rug toe omdat hij soldaat vrijwilliger zou worden in Assen. Daar ging hij voetballen bij Achilles 1894. In 1899 keerde hij terug in Rotterdam, hij zou uiteindelijk tot 1907 bij Sparta spelen. Daarna werd hij uitgeroepen tot erelid bij de club.

Reinder Boomsma zal vooral de geschiedenisboeken ingaan als basisklant bij de eerste officiële interland van het Nederlands Elftal. Deze wedstrijd werd gespeeld in Antwerpen, op het veld van Beerschot. Eddy de Neve zou de grote ster van het veld worden. De aanvaller van HBS scoorde viermaal en bezorgde Oranje een 4-1 overwinning. Daar moest wel een verlenging aan te pas komen, want na 90 minuten was de stand nog 1-1. Het doelpunt van België kwam op naam van Hollander Ben Stom, die de bal in eigen doel had gewerkt. Nederland speelde deze wedstrijd overigens in het zeer aanvallende 1-2-3-5 systeem. Ook Spartaan Bok de Korver speelde mee met deze wedstrijd, die gespeeld werd voor 800 toeschouwers.
Uiteindelijk zou Boomsma twee interlands spelen. Op 14 mei 1905 deed hij mee in ‘zijn’ Rotterdam, wederom tegen België. De zuiderburen werden in de tweede ‘derby der lage landen’ opnieuw verslagen. Eddy de Neve speelde wederom een belangrijke rol, hij scoorde tweemaal.

Reinder Boomsma was niet alleen voetballer, hij was ook officier bij het Nederlandse Leger. Hij klop op tot kolonel en garnizoenscommandant. Samen met zijn eenheid moest hij Rotterdam verdedigen in de Tweede Wereldoorlog. Na overgave van het Nederlanse leger werd hij verzetsleider. Boomsma werd echter verraden en tweemaal gevangen gezet in het Oranjehotel in Scheveningen. In de lente van 1943 overleed de voetbal- en verzetsheld in het Duitse concentratiekamp Neuengamme. Opdat wij niet vergeten.

(Foto: Wikipedia)

Eén reactie

  1. Trots op mijn opa die ik nooit gekend heb.
    Wat zou hij zich opvreten als hij mee had gemaakt wat er zich nu allemaal afspeelt in Europa. Geschiedenis herhaald zich. De mens leert gewoon niets!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *