Steve van Dorpel (1965-1989)

Steve van Dorpel

Steve van Dorpel (13 december 1965 – 7 juni 1989) was een talentvolle spits van FC Volendam, aan wiens bloeiende (voetbal)leven abrupt een einde werd gemaakt door de SLM-vliegramp in 1989. De ‘Parel van de Bijlmer’ werd slechts 23 jaar.

Amsterdam-Zuid

Van Dorpel was een kind van Amsterdam-Zuid. Hij brak echter niet door bij Ajax, maar in het vissersdorp Volendam. Bij het ‘andere Oranje’ maakte hij tijdens het seizoen 1986/87 zijn debuut. Tijdens het seizoen 1988/89 werd hij clubtopscorer met twaalf doelpunten. Hij vormde daar een gevreesd aanvalskoppel met Gert Jan Duif en speelde zichzelf behoorlijk in de kijker.

Feyenoord zou interesse hebben in de spits, maar concreter was de interesse van Roda JC. Met de ‘Koempels’ waren de onderhandelingen zelfs al in een vergevorderd stadium.

Kleurrijk Elftal

Op 7 juni 1989 reisde Steve van Dorpel met het Kleurrijk Elftal af naar zijn vaderland Suriname. Dit was een voormalig voetbalelftal dat was samengesteld uit voetballers uit het Nederlandse betaalde voetbal van Surinaamse afkomst.

Vliegtuigongeluk

Het vliegtuig stortte echter neer bij Zanderij, tijdens een mislukte poging om bij mist te landen. Van de 187 inzittenden overleefden er slechts elf. De voltallige bemanning en 167 passagiers kwamen om het leven, waaronder 15 leden van het Kleurrijk Elftal. Het is de grootste vliegtuigramp uit de Surinaamse geschiedenis.

Zo kwam er al op jonge leeftijd een einde aan het leven van de talentvolle en populaire spits. Ter nagedachtenis aan Steve van Dorpel is er in Amsterdam-Zuid een standbeeld opgericht bij het Bijlmerpark (zie ook het indrukwekkende filmpje hieronder). Bij het Volendam-Stadion is een sporthal naar hem vernoemd en in Amsterdam-Oost heeft hij een eigen straat.

Naast Van Dorpel herdenken wij ook zijn omgekomen maten Ruud Degenaar (Heracles Almelo), Lloyd Doesburg (Ajax), Wendel Fräser (RBC), Frits Goodings (FC Wageningen), Jerry Haatrecht (Neerlandia), Virgall Joemankhan (Cercle Brugge), Andro Knel (NAC), Ruben Kogeldans (Willem II), Ortwin Linger (HFC Haarlem), Fred Patrick (PEC Zwolle), Andy Scharmin (FC Twente), Elfried Veldman (De Graafschap), Florian Vijent (Telstar) en coach Nick Stienstra (RCH). Ook de moeder en zus van de latere profvoetballer Romeo Castelen kwamen om.

Sigi Lens, Edu Nandlal en Radjin de Haan overleefden de ramp. Om verschillende redenen zat een aantal voetballers van het Kleurrijk Elftal niet in het vliegtuig, onder wie Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Stanley Menzo, Marcel Liesdek en Hennie Meijer.

(Foto Steve van Dorpel: ANP – Marcel Antonisse)

Lees ook: Waarom de SLM-ramp nooit vergeten mag worden.

 

3 reacties

  1. Mooi en triest verhaal.
    De supporters van Sparta en Nac spelen voorafgaand aan elk duel tussen de clubs om de Andro Knel bokaal. Er is nu ook afgesproken om de wedstrijd minimaal 1 keer per jaar te organiseren ongeacht of de eerste elftallen tegen elkaar spelen. Een mooi initiatief! Wellicht dat dat ook nog een mooi verhaal is voor deze site.
    Meer info o.a. op http://www.itwm.nl/artikel.php?id=6600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *