Tscheu La Ling (1956)

Tscheu La Ling

Tscheu La Ling (6 januari 1956) was een eenvoudig passerende vleugelspits die in 1975 door Hans Kraay sr. naar Ajax werd gehaald.

De rechtsbuiten ontpopte zich door zijn passeeracties tot publiekslieveling. Na een periode van zeven jaar en 172 wedstrijden bij de Amsterdamse club koos hij voor een buitenlands avontuur bij Panathinaikos in de zomer van 1982.

Tscheu La Ling
Tscheu La Ling

Twee jaar later verkaste hij naar Olympique Marseille om uiteindelijk in het seizoen 1985/86 bij Feyenoord te spelen. Hij sloot zijn carrière af bij FC Den Haag waarvoor hij het opvolgend seizoen nog 10 wedstrijden zou spelen. Ling was toen slechts 30 jaar.

La Ling beschikte over een doeltreffende schaarbeweging. Dat de beste linksback van Nederland, de AZ’ er Hugo Hovenkamp, moeite had om hem de bal af te pakken, zegt iets over de kwaliteiten van deze ouderwetse rechtsbuiten.

In zijn nadagen speelde Tscheu La Ling met Johan Cruijff in één team. Lang duurde dat niet omdat Ling op de rechterflank moest plaatsmaken voor Gerald Vanenburg. In september 1976 dolde hij de rechtsback van Manchester United in een uitverkocht Old Trafford.

Tscheu La Ling passeerde de verdediger met een dubbele schaar, stopte de bal en wenkte de rechtsback om het nog eens te proberen. Ling passeerde hem opnieuw. Ajax zag zich overigens uitgeschakeld door de Britten.

Tscheu La Ling was een van de weinigen die het rechtstreeks op durfde te nemen tegen Johan Cruijff. Nadat Cruijff aanmerkingen bleef hebben op zijn manier van biljarten zou Tscheu La Ling gezegd hebben: “Als je nou je bek niet houdt, dan krijg je een keu in je reet”.

In de media circuleren verschillende spellingswijzen van zijn naam. Ook Tschen La Ling, Tshen La Ling, Tjeu La Ling en Tscheu-La Ling (met streepje) worden gebruikt. Lange tijd deed hij geheimzinnig over zijn naam. Zijn gemakkelijke instelling was daar debet aan. Het interesseerde hem simpelweg niet hoe men zijn naam schreef.

In een interview door Jaap Visser van de Revu in februari 2007 gaf hij toe dat zijn naam officieel Ling Tshen La een van origine Chinese naam is. Dit zou in het Chinees “Hij die in het oosten van het bos is geboren bij gunstige wind” betekenen. Een naam die namelijk afkomstig is van zijn Chinese opa en zowel door zijn opa, zijn vader, hemzelf alsmede één van zijn zoons wordt gedragen.

Tscheu La Ling heeft 14 keer in het Nederlands Elftal gespeeld, maar nooit een groot eindtoernooi meegemaakt. Wel was hij betrokken bij een incident waardoor Oranje zich plaatste voor het Europees kampioenschap voetbal in 1980 in Italië.

Tijdens de laatste kwalificatiewedstrijd in Leipzig tegen de voormalige DDR stond Nederland met 2-0 achter toen Ling het aan de stok kreeg met verdediger Konrad Weise, na een rechtse directe sloeg hij de Duitser neer, waarop beide spelers rood kregen. Dankzij de ruimte op het veld die hierdoor ontstond kwam Oranje terug en won uiteindelijk met 2-3.

Door verkeerde investeringen en gokschulden zat hij aan de grond aan het einde van zijn loopbaan. Zijn Haagse herenhuis moest hij daarom verruilen voor een woning drie hoog achter. En de BMW moest wisselen met een gedeukte, oude Volkswagen. Ling zat met een schuld van 363.000 euro.

Hij besluit in Den Haag een winkel in voedingssupplementen te beginnen, Fitshop, en dat blijkt een schot in roos. Namelijk binnen drie jaar was hij schuldenvrij en groeide het winkeltje uit tot Fitshape. Een bloeiend concern met een miljoenenomzet en 22 medewerkers. Tscheu is sinds 2007 eigenaar van de Slowaakse voetbalclub AS Trenčín.

Bij het SBS 6-programma Fighting with the stars in 2007 moest Tscheu La Ling tegen John de Wolf een partij thaiboksen. Ling won door knock-out in de eerste ronde.

(Foto ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *