Wolf-Dieter Ahlenfelder (1944 – 2014)

Wolf-Dieter Ahlenfelder

Wolf-Dieter Ahlenfelder (11 februari 1944 –  2 augustus 2014) Legendarische Duitse onpartijdige. Blies in 1975, tijdens Werder Bremen – Hannover ’96, al na 32 minuten drie keer op zijn fluit om de rust aan te kondigen. Sprak ooit: “Wir sind doch Männer, wir trinken keine Brause.” (foto YouTube)

Op 2 augustus 2014 overleed op 70-jarige leeftijd de Duitse scheidsrechter Wolf-Dieter Ahlenfelder. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw een van de beste en meest geliefde onpartijdigen die in het Duitse voetbal rondliepen.

‘Ahli’ zoals hij zelf graag genoemd werd, had humor en floot op ‘een menselijke manier’. Iedereen was voor hem, ongeacht zijn status, gelijk. Hij floot 106 wedstrijden in de Bundesliga en 77 op het tweede Duitse niveau. Daarin deelde hij slechts vier keer een rode kaart uit. Eén voorval echter, legde zijn naam als kult-scheids voor eeuwig vast.

Op 8 november 1975 leidde Ahlenfelder de wedstrijd Werder Bremen – Hannover ’96. Over de eindstand 0 – 0 wond niemand zich op na afloop, wel over het opzienbarende optreden van de scheids. Al na 32 minuten minuten floot Ahli voor de rust. Spelers van beide clubs keken elkaar verbaasd aan. Horst-Dieters Höttges van Werder meldde zich vervolgens bij de scheids met de woorden: “Schiri, kann nicht sein, mein Trikot ist ja noch nicht nass.” Ahlenfelder besloot daarop zijn assistent te raadplegen, die bevestigde dat er nog bijna een kwartier te voetballen was in de eerste helft. Hij liet verder spelen om vervolgens anderhalve minuut, voor de drie kwartier om waren, definitief voor de rust te fluiten. In eerste instantie verklaarde Ahlenfelder dat er iets met zijn horloge aan de hand was. Later kwam de echte aap uit mouw: Ahli had tijdens het middageten gedronken.

In die tijd was het normaal dat de thuisclub de scheidsrechter vóór de wedstrijd een diner aanbood. Ahlenfelder kwam met zijn assistenten terecht in een restaurant waar ze gans voorgeschoteld kregen. Hij besloot om de gans weg te spoelen met een biertje en een Malteser-Schnaps. Hoeveel biertjes en Schnaps Ahlenfelder destijds nuttigde, is altijd een goed bewaard geheim gebleven. Feit blijft dat de wedstrijd Werder Bremen – Hannover ’96 de annalen inging als een van de meeste historische in de geschiedenis van Duitse Bundesliga. Spijt had Ahlenfelder niet toen hij weer nuchter was. “Wir sind doch Männer, wir trinken keine Brause.” En wie nu in Bremen een Ahlenfelder bestelt in de kroeg, krijgt een bier en een Malteser.

Ahlenfelder was verder een scheidsrechter met het hart op de tong. Legendarisch is zijn opmerking aan het adres van Otto Rehagel die zich tijdens een duel te pas en te onpas aan de zijlijn meldde: “Bleib auf deinem Hintern setzen, sonst komme ich mit Pattex zu deiner Bank.” Bayern München ster Paul Breitner beet hem ooit toe: “Ahli,du pfeifst wie ein Arsch”. Ahlenfelder reageerde ad rem met: “Du spielst ja auch wie ein Arsch.” Of als een speler na een overtreding te lang op het gras bleef liggen sprak hij standaard: “Junge, steh’ auf, die Rasenheizung ist nicht an.”

In het seizoen 1983/1984 kreeg Wolf-Dieter Ahlenfelder de gouden fluit uitgereikt als beste Duitse scheidsrechter. Na zijn Bundesligacarrière bleef hij nog jaren actief als scheidsrechter. Toen hij 58 was, moest hij noodgedwongen stoppen. Er werd zware suikerziekte geconstateerd bij de joviale onpartijdige. Het lichaam werkte niet meer mee. Twaalf jaar later overleed hij aan de gevolgen van deze aandoening.