Boudewijn Pahlplatz (1971)

Boudewijn Pahlplatz

Boudewijn Pahlplatz (15 december 1971) was een sierlijke buitenspeler die zijn kunsten alleen bij Nederlandse clubs  vertoonde en door een hernia werd gedwongen te stoppen.

Pahlplatz begon in de jeugd bij DOS’19 (Denekamp) en Quick ’20 (Oldenzaal). Ook kwam hij diverse malen uit voor Jong Oranje. In zijn loopbaan speelde hij als aanvaller voor FC Twente, PSV, sc Heerenveen en wederom Twente.

Furore maakte bij vooral bij SC Heerenveen. Voordat Boudewijn Pahlplatz bij de Friese club terecht kwam speelde hij eerst bij FC Twente (1989 – 1994) en PSV (1994-1997). De club uit Enschede zag in Pahlplatz een groot talent. De behendige speler kon zowel op rechts- als linksbuiten spelen en wist menig goede voorzet af te leveren. Als klein jochie speelde hij bij de amateurs van DOS’19 en Quick’20. Daar werd hij ontdekt door toenmalig hoofdtrainer bij FC Twente, Theo Vonk. Hij geloofde in de buitenspeler maar stelde hem zelden op.

De eerste drie seizoenen speelde Pahlplatz bij FC Twente opgeteld maar 6 wedstrijden. Een heel magere score. Toen Theo Vonk ontslag kreeg en Rob Baan zijn positie overnam kwam het er allemaal wat rooskleuriger uit te zien voor Pahlplatz. Hij speelde vrijwel alle wedstrijden onder Baan en wist in twee seizoenen zes keer te scoren. Voor hem een unicum. Het leverde hem een toptransfer op naar PSV.

Met de carrière van Pahlplatz ging het in eerste instantie prima. Hij speelde zichzelf bij PSV al snel in de basis en werd na drie jaar voetbal eindelijk kampioen van Nederland met PSV. Hij zat toen echter al in een neergaande lijn omdat hij nog wel bij PSV onder contract stond maar dat seizoen meermalen werd gepasseerd. Veelal als wissel werd Boudewijn Pahlplatz dus kampioen. Daarom vertrok de sierlijke buitenspeler naar SC Heerenveen.

Bij Heerenveen kwam hij onder Foppe de Haan pas echt tot zijn recht. Hij kreeg waardering in Friesland en hij paste ook helemaal bij de club. Vier jaar stond hij onder contract en daarin wist hij vele assists te geven. De voorzet was zijn kwaliteit. In ‘98/’99 wist hij zelfs 7x de bal in het mandje te leggen. FC Twente werd uiteindelijk zijn laatste eindstation als profvoetballer.

Een vervelende hernia maakte een abrupt einde aan zijn voetballoopbaan. Een loopbaan met ups en downs, met weinig spectaculaire gebeurtenissen en geen buitenlandse avonturen. Pahlplatz was een nuchtere Hollandse jongen die zich niet gauw liet gek maken. Nadat zijn hernia klachten over waren heeft hij nog een jaar bij Quick’20 gevoetbald.

Na zijn professionele loopbaan keerde hij terug bij Quick ’20. In het seizoen 2007/08 werd hij als techniektrainer aangesteld bij FC Twente. In het seizoen 2010/2011 werd hij assistent trainer naast hoofdcoach Michel Preud’homme, een functie die hij bleef vervullen onder diens opvolgers Co Adriaanse (juni 2011 – januari 2012), Steve McClaren (januari 2012 – februari 2013) en Alfred Schreuder.

Boudewijn is tevens de zoon van oud-international Theo Pahlplatz.

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *