Christian Vieri (1972)

Christian_Vieri

Christian ‘Bobo’ Vieri (12 juli 1973) was een makkelijk scorende spits die in zijn carrière heel wat clubs versleet. Zijn grootste successen behaalde hij tussen 1999 en 2005 bij Internazionale. Op de foto is een jonge Vieri in actie namens Torino te zien.

De in Sydney opgegroeide Vieri (waar zijn vader Roberto speelde voor Marconi Fairfield) maakte in 1991 zijn debuut in het profvoetbal voor Torino. Hierna speelde Vieri met wisselend succes voor Pisa, Ravenna, Venezia en Atalanta voordat Juventus de aanvaller in 1996 contracteerde. Doorbreken in Turijn zat er echter niet in, maar met acht doelpunten in 23 wedstrijden had hij voldoende indruk gemaakt op Atlético Madrid. De Spanjaarden namen Vieri over en dit bleek een uitstekende zet te zijn.

In Madrid brak Vieri namelijk helemaal door. Met 24 doelpunten in evenveel wedstrijden kroonde hij zich tot topscorer van de Spaanse Primera Division en verdiende hij direct weer een transfer naar Italië. Het ambitieuze Lazio Roma kocht Vieri voor maar liefst 29 miljoen euro. Eén jaar, 22 wedstrijden, twaalf doelpunten en een Europa Cup II-beker later ruilde Vieri alweer van club. Internazionale telde in de zomer van 1999 een recordbedrag van 43 miljoen euro neer voor de goaltjesdief, die het Giuseppe Meazza wél langer dan één seizoen trouw bleef.

Zes doelpuntrijke jaren speelde Vieri in Milaan. Hij scoorde in al die jaren 147 doelpunten, waarvan 24 competitiedoelpunten in het seizoen 2002-2003, wat hem tot topscorer maakte van de Serie A. Veel grote prijzen leverden al die doelpunten niet op; slechts één Coppa Italia won hij met I Nerazzurri. Na zijn jaren bij Inter ging Vieri verder met waar hij zijn carrière mee begon: het hoppen van club naar club. Tussen 2005 en 2009 speelde Vieri met weinig succes voor AC Milan, AS Monaco, Atalanta Bergamo, Fiorentina en wederom Atlanta Bergamo, waar hij zijn loopbaan beëindigde.

Voor de nationale ploeg van Italië scoorde Vieri in 49 wedstrijden 23 keer. Vooral op WK-eindrondes was hij trefzeker: tijdens het WK van 1998 scoorde Vieri vijfmaal, vier jaar later in Japan & Zuid-Korea eentje minder; viermaal. Met de in totaal negen WK-treffers is Vieri één van de succesvolste spitsen van Italië op een wereldkampioenschap.  Roberto Baggio en Paolo Rossi scoorden ieder ook negenmaal op een WK. Overigens scoorde Vieri op 29 maart 1997 ook het duizendste doelpunt van Italië. Dit gebeurde tijdens de interland tegen Moldavië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *