Hans Eijkenbroek (1940)

Hans Eijkenbroek (5 januari 1940) was een uitstekende centrale verdediger die in de jaren ’60 en ‘70 uitgroeide tot een Sparta-icoon.  Hij speelde als rots in de branding meer dan 300 wedstrijden voor de Rotterdammers.

Hans Eijkenbroek.

De eerste stappen op een voetbalveld zette Eijkenbroek in Schiedam, bij de plaatselijke Hermes DVS. In 1963 tekende hij een contract bijSparta, dat destijds getraind werd door de Schot Bill Thompson. Het transferbedrag loog er niet om: 45.000 gulden, en dat was in die tijd een fors bedrag. Eijkenbroek zou uiteindelijk tien jaar actief zijn binnen de krijtlijnen van het prachtige Kasteel op Spangen.

Sparta vaste subtopper

Het waren de tijden dat de Rotterdamse club een vaste subtopper was in Nederland. Met Eijkenbroek in de gelederen won Sparta bijvoorbeeld de KNVB-beker in 1966. Door een doelpunt van Ole Madsen werd ADO met 1-0 verslagen. In 1971 bereikte Sparta wederom de bekerfinale. Het Gouden Ajax van Johan Cruyff was over twee wedstrijden echter nipt te sterk voor de Spartanen. Ook in Europees verband waren de Rotterdammers meer dan eens actief in die jaren. De wat oudere supporters kijken nog altijd met nostalgische gevoelens terug naar de Europa Cup-wedstrijd tegen Bayern München in 1970. De Spartanen wisten het de Zuid-Duitse grootmacht knap lastig te maken, maar verloren nipt met 2-1 door een late treffer van Gerd Müller. Nol Heijerman had de Rotterdammers in de zestiende minuut zelfs op voorsprong gezet door de Duitse sterkeeper Sepp Maier kansloos te laten.

En Eijkenbroek? Die werd geprezen als een harde maar faire verdediger en bovenal een rots in de branding in het centrum. Een natuurlijke en sympathieke leider die jarenlang de aanvoerdersband om zijn arm droeg en nooit verzaakte. Bovendien was Eijkenbroek kopsterk en kon hij ook nog eens mijlenver ingooien. Eijkenbroek speelde bovendien samen met uitstekende spelers als Pim Doesburg, Tinus Bosselaar, Jan Klijnjan, Nol Heijerman, Janusz Kowalik, Hans Venneker, Charley Bosveld, Jan van Beveren, Jurgen Kristensen, Willy Kreuz en nog vele anderen.

Zoals bijna alle voetballers in die periode was Hans Eijkenbroek in die tijd semi-prof. Samen met Gerrie ter Horst – zijn compagnon in de verdediging – runde hij jarenlang een drankenhandel in de Taandersstraat in Rotterdam, onder de rook van het Sparta-stadion.

‘De Eijk’ speelde tot 1973 uiteindelijk meer dan 300 wedstrijden voor Sparta. In dat jaar tekende hij een contract bij Willem II, waar hij zijn carrière afbouwde. Hij stopte in 1975, om zich toe te gaan leggen op het trainersvak.

Prominente rol bij ‘meeuwincident’

Hans Eijkenbroek speelde ook nog een prominente rol ten tijde van het ‘meeuwenincident’ in 1970, tijdens de Rotterdamse derby Sparta – Feyenoord. Op 15 november schoot Feyenoord-goalie Eddy Treijtel een meeuw uit de lucht bij een uittrap. De vogel stortte vervolgens neer op het heilige gras van Het Kasteel. Waar andere spelers weifelden, toonde Eijkenbroek een fraai staaltje daadkracht. Hij pakte het beest bij de vleugels en legde hem over de zijlijn. Verdere behandeling mocht niet baten, want de meeuw had de krachtige uittrap van Treijtel niet overleefd.

1968. Oranje-aanvoerder Hans Eijkenbroek wisselt vaantjes uit met België-aanvoerder Pol van Himst (Foto: Nationaal Archief)

Carrière bij Oranje

Hans Eijkenbroek speelde in totaal achttien interlands voor Oranje. Zijn debuut maakte hij op 16 april 1967 in de uitwedstrijd tegen België, een wedstrijd die de Oranjehemden met 1-0 verloren. Zijn laatste interland was op Wembley, waar Oranje regerend wereldkampioen Engeland op een 0-0 hield. Eijkenbroek was tijdens diverse interlands aanvoerder.

Prijzen met AZ’67

Na zijn voetbalcarrière werd Eijkenbroek trainer bij Sparta, AZ ’67, Roda JC en Haarlem. Bij AZ boekte hij zijn grootste successen als trainer. Als rechterhand van Georg Kessler won hij in 1981 zowel het landskampioenschap als de KNVB-beker én werd de finale van de UEFA Cup behaald. Later mocht hij als hoofdtrainer bij de Alkmaarders een jonge Louis van Gaal als assistent introduceren in het trainersvak. Als laatste was hij hersteltrainer bij FC Dordrecht. Daarna mocht hij na een carrière van vijftig jaar in het betaalde voetbal van een welverdiend pension gaan genieten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *