Hugo Hovenkamp (1950)

Hugo Hovenkamp (5 oktober 1950) groeide op in Groningen en maakte deel uit van de glorietijd bij AZ ’67. Speelde ook nog 31 keer voor het Nederlands elftal. Nu campingbaas.

Hovenkamp werd geboren naast het Oosterparkstadion in de gelijknamige wijk van Groningen. Desondanks koos hij niet voor de buurtclub, Oosterparkers, maar voor GVAV. In 1968 debuteerde hij in het eerste elftal van GVAV, dat toen in de Eredivisie speelde. Hovenkamp maakte de degradatie (1970) mee, maar ook de naamswijziging naar FC Groningen en weer promotie naar de Eredivisie in 1971. Na 157 wedstrijden en 14 doelpunten verliet Hovenkamp Groningen.

Half 1975 ging Hovenkamp naar AZ’67 en maakte daar de glorietijd mee (half 1976 – half 1982). In een elftal met onder meer Ronald Spelbos, Peter Arntz, Jan Peters, Kurt Welzl, Kees Kist en Pier Tol werd AZ in 1980/81 zeer overtuigend landskampioen. Ook werd dat seizoen de KNVB-beker gewonnen en de finale van het UEFA Cup-toernooi bereikt. Hovenkamp was een van de dragende spelers in dat team.

Hugo Hovenkamp maakte deel uit van de selectie van de club uit Alkmaar van 1975 – 1983. Hij wist 15 maal extra te juichen in 239 wedstrijden. Verdediger Hovenkamp, die liever op het middenveld speelde, sloot zijn voetbalcarrière in 1985 af bij de Oostenrijkse voetbalclub FC Wacker Innsbruck. Na 53 ‘spiele’  waarin hij ook nog maar mooi weer zeven ‘tore’ wist te maken, vond hij het genoeg. Slijtage aan zijn knie maakte de keuze nog makkelijker.

Hovenkamp debuteerde op 9 februari 1977 in het Nederlands elftal op Wembley tegen Engeland. Hoewel hij daarna wel een aantal kwalificatiewedstrijden meespeelde in de voorronde van het WK 1978, heeft hij op de eindronde in Argentinië niet gespeeld. Wel speelde hij op de eindronde van het EK in 1980. In totaal speelde Hovenkamp 31 keer in Oranje waarin hij twee maal scoorde.

Na zijn actieve loopbaan bekleedde Hugo Hovenkamp diverse functies bij AZ. Momenteel is hij scout in Alkmaar. Zelfs een zware hartoperatie, augustus 2012, kreeg hem niet klein. Na eerst in de Swarovski-handel (kristal) te hebben gezeten nam hij de camping ‘Trekkershonk’ in Callantsoog van zijn schoonvader over.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *