KoldeRiekerink – FC Boetnspul

kolderiekerink-fc-boetnspul

KoldeRiekerink – FC Boetnspul. Met de rubriek KolderRiekerink duiken we in onze podcast in memorabele feiten en anekdotes uit het verleden. Deze keer: was het nou Boetnspul of Boerenlul?

**************************************************************
Onze podcast had bijna FC Boetnspul geheten. Met dank aan vaste volger Erik Riemens kregen we deze suggestie. Deze fijne voorzet heeft het echter net niet gehaald maar was voor ons wel visvoer voor een onderzoek. Boetnspul. Waar kenden we dit verhaal ook al weer van!?

We doken daarom in de geschiedenis en kwamen er achter dat slachtoffer van dit bijzondere verhaal Klaas Drewel was, toen grensrechter van onbetaald beroep, woonachtig in Midwolda. En de andere hoofdrolspeler was Eredivisie-Scheidsrechter, tevens politiefunctionaris Pieter Vink, uit Noordwijkerhout.

We hebben het over 18 februari 1995. De wedstrijd tussen Veendam A1 en Ajax A2. Klaas Drewel was gevraagd als grensrechter en Pieter vink dus als leidsman. De wedstrijd is inmiddels een eindje op weg wanneer grenswachter Drewel plotseling demonstratief zijn vlag omhoog steekt. Vink had geen overtreding gezien maar omdat Drewel zijn vlag maar niet naar beneden haalt, gaat hij toch maar even naar de man aan de zijlijn toe.

“U kunt de vlag weer omlaag doen, er was niets aan de hand”, is de boodschap voor de Groninger met de vlag. Maar daar is Drewel het niet mee eens en reageert met “jullie westerlingen fluiten altijd in het voordeel voor Ajax, je bent een boerenlul”. Waarop Vink Drewel subiet de rode kaart voor tovert.

Althans dit is de lezing van arbiter Vink. Volgens Drewel is het heel anders gegaan en gaf hij aan dat het boetnspul was. Oftewel Gronings voor buitenspel.

Drewel en Vink spreken elkaar nog na de wedstrijd in de bestuurskamer maar de arbiter wil niets weten van coulance, ze schudden elkaar zelfs nog de hand, maar de veldverwijdering blijft staan. De arme Drewel zit er vreselijk mee in zijn maag en vreest dat hij zal worden geschorst. En dat hij de Friese topper Surhuisterveen tegen Bergum niet zal kunnen leiden als scheidsrechter.

Dit verhaal wordt uiteindelijk landelijk nieuws omdat BV Veendam trainer Jan Schulting, Kentudezenog?, dit verhaal deelt met de pers. En gelukkig maar, anders hadden wij deze heerlijke anekdote nu niet na kunnen vertellen.

Drewel kwam later ook nog eens in het regionale nieuws omdat hij 4 wedstrijden in 3 dagen floot, en dat op 55 jarige leeftijd. Kortom; een bijzonder man.

Toch is me nog 1 ding niet duidelijk geworden; welke boerenlul floot de wedstrijd Surhuisterveen – Bergum in 1995?

**************************************************************

(Foto: RTV Noord)

‘Alle Ballen op Harris’ is een podcast van Kent u deze Nog en oud-voetballer Henk de Haan, in samenwerking met Studio Spraak. De podcast gaat over het verleden van FC Groningen en SC Veendam.

In de volgende podcast te gast …. Harris Huizingh! Uitzending begin april.

Steun ons! Ga daarvoor naar petjeaf.com/alleballenopharris

Luister of kijk deze podcast via:

Spotify: https://ap.lc/HvbqP
YouTube: https://ap.lc/ukTcU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *