Uilke ‘Oeki’ Hoekema (1949)

Oeki Hoekema

Uilke ‘Oeki’ Hoekema (28 januari 1949), speler met één van de mooiste voetbalnamen allertijden. Markante Fries met dito principes. Oeki Hoekema speelde vooral op rechts in de aanval.

De geboren Fries begon in het betaald voetbal bij Go Ahead Eagles. Daarna kwam hij uit voor SC Cambuur, PSV, De Graafschap, Lierse SK, FC Den Haag en FC Wageningen. In zijn tijd bij PSV kwam hij eenmaal uit voor het Nederlands voetbalelftal, op 17 november 1971 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg.

Hoekema tekende in dat duel voor een van de acht Nederlandse goals. Niettemin, zijn hoofdtaak was  die bewuste 17 november 1971 ervoor zorgen dat Johan Cruijff de ruimte kreeg om door de linies heen te breken. Maar Oeki pakte zelf dus ook nog een doelpuntje mee.

In tegenstelling tot de grote Johan Cruijff, bleef het voor Uilke Piebe Hoekema slechts bij één wedstrijd in het Nederlands Elftal. Hoekema, een man van principes, tekende nog wel voor een reeks opvallende gebeurtenissen in de voetballerij.

Zo had Oekie Hoekema in zijn contract een bepaling laten opnemen dat hij niet tegen teams uit dictatoriale landen wilde spelen. En later, in 1978, riep hij op tot een boycot van het WK in Argentinië, waar dictator Jorge Videla destijds de scepter zwaaide. Het kwam zelfs tot een handtekeningenactie, maar het mocht allemaal niet baten. De enige profvoetballer die tekende was Oeki Hoekema zelf.

Hij beëindigde zijn voetbalcarrière in 1981 na 395 wedstrijden (115 goals) in het profvoetbal en werd importeur van houten woningen en hoekkoelkasten uit Noorwegen. In 2002 was hij korte tijd teammanager bij Cambuur, maar hij kon deze functie niet met zijn werk combineren.

Oeki Hoekema is tegenwoordig woonachtig in Oranjewoud. In 2012 verscheen een lied over Hoekema, foutief getiteld “Oekie Hoekema”. De uitvoerende artiest was Meindert Talma.

(Foto: ANP – Koen Suyk)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *