Uwe Kamps (1964)

Uwe Kamps

Uwe Kamps (12 juni 1964) was zijn hele carrière keeper bij Borussia Mönchengladbach. Speelde 390 Bundesligawedstrijden. Stopte ooit vier strafschoppen tijdens een bekerwedstrijd (foto YouTube)

Uwe Kamps nam voor de eerste keer plaats tussen de palen als jeugdspeler bij de SV Wersten 04 in Düsseldorf. Na een wissel naar BV 04 Düsseldorf, tekende hij in 1982 op 18-jarige leeftijd een contract bij Borrussia Mönchengladbach. Hij zou die Fohlen niet meer verlaten en de club 22 jaar trouw blijven.Gedurende deze ruim twee decennia kwam hij tot 457 inzetten, waarvan 390 in de Bundesliga. Alleen Berti Vogts kwam tot meer duels voor de Gladbacher.

Kamps’ grootste succes met BMG beleefde hij in 1995 door in de finale van de DFB Pokal met 3-0 af te rekenen met VFL Wolfsburg. Zijn meest opmerkelijke heldendaad als keeper gebeurde drie jaar eerder. In de halve finale van de Duitse beker tegen Bayer Leverkusen stopte hij alle vier de strafschoppen van Martin Kree, Ioan Lupescu, Heiko Herrlich and Jorginho. De finale tegen Hannover 96 ging vervolgens jammerlijk verloren.

Halverwege de jaren negentig werd Kamps nadrukkelijk in verband gebracht met de Koninklijke uit Madrid. Bodo Illgner was eerste keeper en Real zocht een reservedoelman. Hoewel Kamps een riant salaris in het vooruitzicht had, bedankte hij voor de eer. Hij wilde liever voetballen dan op de bank zijn zakken vullen.

Zijn laatste wedstrijd speelde Kamps toen BMG op 22 mei 2004 tegens TSV 1860 München afscheid nam van de legendarisch thuisbasis Am Bökelberg. Tien minuten voor tijd kwam hij in veld voor vaste doelman Jörg Stiel. Het stadion scandeerde minutenlang ‘Uwe Uwe’. Het laatste Bundesligadoelpunt voor Gladbach in het Bökelbergstadion overigens, werd gescoord door Arie van Lent.

Na  zijn actieve loopbaan werd Uwe Kamps keepertrainer bij Gladbach.

(Foto: Youtube)