Abe van den Ban (1946)

Abe van der Ban

Abe van den Ban (14 oktober 1946) is zonder meer een van de grootste cultvoetballers die Nederland ooit gekend heeft. De middenvelder kwam tijdens zijn carrière uit voor AZ ’67, FC Amsterdam en HFC Haarlem en staat bekend om zijn imposante krulsnor.

Het zag er aanvankelijk niet naar uit dat er voor Van den Ban een voetbalcarrière in het verschiet lag. Hij speelde korfbal bij het niet te onderschatten Roda Westzaan. Later kwam hij er toch achter dat zijn roeping in het voetbal lag. Toen hij zich eenmaal aangemeld had bij ZFC uit Zaandam, maakte hij snel carrière. Het grote AZ ’67, op dat moment getraind door Robert Heinz, meldde zich in 1970 bij de middenvelder. Die hoefde uiteraard niet lang na te denken.

Tijdens zijn eerste wedstrijd tegen de Engelse club Huddersfield Town (2-2) was Abe van den Ban direct de uitblinker. Een succes werd zijn verblijf in de kaasstad overigens niet. Hij zat regelmatig op de bank.

In 1972 snorde FC Amsterdam Van den Ban op uit Alkmaar. Bij de ambitieuze fusieclub, met de welbekende voorzitter Dé Stoop aan het roer, beleefde de middenvelder een prima periode. In vier seizoenen speelde hij totaal 82 wedstrijden voor de club, hij scoorde daarin zesmaal. In zijn periode bij de ‘Lieverdjes’ beleefde Abe van den Ban nog wel een uniek moment tijdens de Intertoto-wedstrijd tegen de Slowaakse club FC Nitra. Van den Ban ergerde zich dermate aan de scheidsrechter, die een aantal grove overtredingen onbestraft liet, dat hij de gele kaart uit de man z’n borstzak trok en deze aan de man toonde. Het kwam Van den Ban op een rode kaart te staan.

In 1976 vertrok Abe van den Ban naar HFC Haarlem. Aan de Jan Gijzenkade zou hij in totaal vier seizoenen spelen. Hij speelde bij de club onder meer samen met spelers als Joop Böckling, wijlen Gerrie Kleton, Wim Balm en het talent Ruud Gullit. Voor Haarlem speelde hij 152 wedstrijden, hij scoorde hierin tweemaal. In zijn laatste seizoen voor de Roodbroeken behaalde hij ook zijn enige prijs, het kampioenschap van de eerste divisie.

Na zijn professionele carrière exploiteerde Abe van den Ban onder meer een kapperszaak en een café. Op dit moment verhuurt hij een aantal appartementen. Ook beheerde hij een aantal jaren een asielzoekerscentrum in zijn woonplaats Wijk aan Zee.

Arberth van den Ban, zoals Abe officieel heet, is ontegenzeggelijk een van de grootste culthelden die het Nederlandse voetbal ooit gekend heeft. Zijn imposante snor en symphatieke karakter en het feit dat hij voor twee ter ziele gegane clubs heeft gespeeld, maken hem tot geliefd symbool van een voetbalwereld zonder skyboxen, combi-tickets en transferwindows. Zijn cultstatus reikt zelfs zover dat op vrijdag 23 november 2012 het evenement IN DEN BAN VAN ABE plaatsvond, in het stadion waar HFC Haarlem zijn thuiswedstrijden afwerkte, aan de Jan Gijzenkade. Wij zijn als een van de initiatiefnemers en organisatoren trots en vereerd dat wij hier een steentje aan bij mochten dragen.

Foto: Bert Verhoeff / Anefo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *