Op deze pagina vindt u het kleurrijk voetbalverleden van Nederland in vorm van ingekleurde zwart wit-foto’s uit het Nationaal Archief. Achter enkele (ingekleurde) foto’s schuilt een mooi verhaal en dit verhaal tekenen wij op. Deze verhalen vindt u ook op deze pagina. Wilt u graag een zwart wit-foto laten inkleuren? Dat kan uiteraard. Neem dan contact met ons op via info@kentudezenog.nl of social media. Uiteraard is het ook mogelijk om van onderstaande foto’s één of meerdere te bestellen. In digitaal bestand of op canvas, muismat, mokken of wat u maar wilt. Neem hiervoor ook contact met ons op.
In gesprek met het Dagblad van het Noorden en RTV Noord vertellen wij meer over de achtergronden van het inkleuren.

 

Het verhaal achter de foto 

 Ingekleurde foto’s
Hieronder een selectie van foto’s die wij hebben ingekleurd. Wil je graag ook één of meerdere foto’s bestellen, op canvas, muismat, mokken of iets anders? Dat kan! Laat het ons dan even weten in een mailtje of via social media en dan regelen we het.
Wedstrijdmoment uit het duel tussen DWS Amsterdam – MVV Maastricht. In het Olympisch Stadion van Amsterdam won de thuisploeg met 1-0 (1964).
DWS MVV
Volendammer Johan Pelk in duel met Eddy Pieters Graafland. Rechts kijkt Hans Kraaij sr toe. Feyenoord zou met 0-3 winnen (1963).
Volendammer-Johan-Pelk-in-duel-met-Eddy-Pieters-Graafland-Rechts-kijkt-Hans-Kraaij-sr-toe-Feyenoord-zou-met-0-3-winnen-1963
Johan Plageman van DOS lijkt er vandoor te gaan met de bal. Feijenoorder Harry Bild probeert hem echter te achterhalen (1967).
Spelmoment-uit-de-wedstrijd-tussen-Feyenoord-en-DOS-1967
Hierbij Johan Cruijff in duel met een speler van HSV. Want in voorbereiding op het WK van 1974 speelde Oranje een oefenwedstrijd tegen de club uit Hamburg (1974).
Johan-Cruijff-in-actie-tijdens-de-oefenwedstrijd-van-Oranje-tegen-HSV-1974
Gespannen kijken Martin Koeman en Bennie Muller toe. Want een Ajacied en een Blauw Witter vechten een duel uit en de uitkomst is nog ongewis (1962).
Blauw-Wit-ajax-1962
Ove Kindvall aan de wandel voor Feijenoord in de stadsderby tegen Sparta. Omdat Kindvall beide treffers scoort, wordt het 2-1 In de Kuip voor Rotterdam-Zuid (1969).
Spelmoment-uit-de-Rotterdamse-derby-tussen-Feijenoord-en-Sparta-1969
Spelmoment uit de Tukkerse streekderby tussen Enschedese Boys en Heracles (1950). Want vindt u dit ook niet een prachtplaat!?
Spelmoment-uit-de-Tukkerse-streekderby-tussen-Enschedese-Boys-en-Heracles-1950
Faas Wilkes behoudt het overzicht en legt aan voor een voorzet. Want het dribbelgenie van Valencia speelt op deze foto een wedstrijd in de Kuip tegen een gecombineerd elftal van Rotterdamse voetballers (1953).
Faas-Wilkes-1953
Johan Cruijff verstuurt een pass namens Ajax in de uitwedstrijd bij PEC Zwolle. Het Zwolse publiek kijkt vervolgens gespannen toe (1968).
Rinus Michels heeft gescoord! Juichend rent de aanvaller van Ajax weg, terwijl een ploeggenoot er achteraan gaat. Michels zorgde namelijk voor de 1-0 in de wedstrijd om de AROL beker. Ajax zou de wedstrijd uiteindelijk met 3-1 winnen (1949).
Rinus-Michels-rent-juichend-weg-nadat-hij-voor-Ajax-heeft-gescoord-tegen-HBS-1949
Doelman Tonny van Leeuwen na afloop van de wedstrijd tegen Ajax in De Meer. De Groningers verloren namelijk jammerlijk met 5-1 in Amsterdam (1965).
Hans Kraay van Feyenoord in duel met aanvaller Herman Morsink van Heracles. Achter deze foto schuilt uiteraard ook een prachtig verhaal. Lees het verhaal hier!
Atletisch als hij is, demonstreert Humphrey Mijnals zijn klasse namens Elinkwijk in de wedstrijd tegen Heerenveen (1962). Dit laat hij hierbij zien als hij lang Hans Kraaij senior glipt.
Bennie Hofs van Vitesse zet een tackle in op Gerrie Mühren, speler van Ajax (1970). Want, over een Kleurrijk voetbalverleden gesproken…
Bennie-Hofs-en-Gerrie-Mühren-Vitesse-Ajax-1970
Tijdens een wedstrijd tussen oud-Ajax en oud-Feyenoord praat Coen Moulijn bij met Sjaak Swart. Coen deed, zoals te zien is, mee aan het duel. Sjaak was namelijk toeschouwer en had zicht voor de gelegenheid deftig in de kleren gestoken (1973).
Kleurrijk voetbalverleden. Pedro Matrona giert het uit van het lachen. Want de rechtsback en aanvoerder van de nationale ploeg van Curaçao is op bezoek in Volendam. Wanneer de lokale kledingstijl hem aangetrokken wordt vindt Matrona dit blijkbaar maar al te mooi (1958).
Aanvoerder-en-rechtsback-Pedro-Matrona-van-het-Curacaos-voetbalteam-in-Volendammer-klederdracht-1958