Aílton (1973)

Aílton (1973)

Goncalves da Silva (19 juli 1973), beter bekend als Aílton, was een Braziliaanse voetballer. Hij zette in 1998 zijn eerste schreden op de Europese velden bij Werder Bremen. Daarna volgde een groot aantal lucratieve of sportief nietszeggende avonturen (foto Wikipedia).

Aílton (1973) verkaste in 1998 van het Mexicaanse Club Tigres naar het Werder Bremen van trainer Felix Magath. In het eerste seizoen had de grillige aanvaller last van aanpassingsproblemen en trof hij slechts twee keer doel. Daarna brak hij definitief door en liet hij in zes seizoenen het netje 78 maal bollen. Het leverde hem de bijnaam ‘Kugelblitz’ op.

Zijn grootste successen vierde hij in 2004. Met Werder werd hij zowel Deutscher Meister als Pokalsieger en Aílton werd met 28 goals topscoorder van de Bundesliga en de eerste buitenlander die speler van het jaar werd bij onze Oosterburen. Het was ook het jaar dat de Braziliaan voor de eerste keer opvallend in het nieuws kwam.

Na het behalen van het kampioenschap liet hij zich in de kleedkamer gewillig naakt fotograferen. Daags erna pronkten de foto’s van ‘der Nackt-Meister’ en zijn ‘kleiner Toni’, zoals hij zijn geslachtsdeel liefdevol noemde, op de voorpagina’s van een aantal kranten. Het leverde hem, naast de nodige negatieve publiciteit, ook problemen op met zijn vrouw die vond dat het lichaam van ‘Kugelblitz’ alleen haar toebehoorde.

In datzelfde jaar vertrok Aílton naar FC Schalke 04. Hij kreeg er al snel gedoe met de clubleiding, die het niet eens was met zijn ongedisciplineerde gedrag. Geld verdienen betekende veel voor de Braziliaan en hij deed daar van alles voor. Hij trad op in reclames van een energie drankje en koffie, probeerde het als zanger en deed mee aan het programma ‘sterren in de jungle’. Na één seizoen Gelsenkirchen ontbond Schalke zijn contract en wisselde Aílton naar het Turkse Besiktas. De club dat op dat moment getraind werd door de Fransman Jean Tigana.

In Turkije werd het er niet beter op voor de kleurrijke aanvaller. Hoewel de verwachtingen hooggespannen waren kreeg hij het hier ook direct aan de stok met de technische staf. Zo werd hij al kort nadat hij getekend had buiten de selectie gezet omdat hij naar Brazilië was gevlogen om op een korte vakantie te gaan. In de wedstrijd tegen Sivasspor ging de Braziliaan op de buik staan van een tegenstander en moest met een rode kaart het veld verlaten. Aílton moest een boete betalen van € 85.000. Door de vele ruzies tussen Aílton en Tigana verliet Aílton al na één seizoen de Turkse club.

Hierna volgden de clubs elkaar in rap tempo op voor de gezette Braziliaan. Tussen januari 2006 en februari 2011 speelde hij voor maar liefst negen(!) clubs: Hamburger SV, Rode Ster Belgrado, Grasshoppers, MSV Duisburg, Metaloerh Donetsk, SCR Altach, Campinense Clube, KFC Uerdingen 05 en FC Oberneuland. Bij al deze clubs zorgde Aílton voor meer ophef dan doelpunten.

Na een pauze van ruim een jaar trok Aílton (1973) in het seizoen 2012/2013 naar zesde divisieclub BFV Hassia Bingen. Tijdens een interview met Bild an Sonntag zei hij: “Ich habe einfach Eier und will wieder geilen Fußball spielen. Nur essen, schlafen und Sex ist mir zu langweilig. Da mache ich lieber 20 Tore in Bingen”. Zijn debuut luisterde hij op met twee doelpunten na in de 68ste minuut ingevallen te zijn. Ook werd er mede door hem in deze wedstrijd een record gevestigd: nog nooit woonden 1.300 mensen een zesde divisiewedstrijd bij.

Na één seizoen Bingen tekende Aílton Gonçalves da Silva in de zomer van 2013 een contract bij de Zwitserse vijfdeklasser Olympique Lucerne. Nog geen half jaar later besloot hij dat het beter is om zijn kicksen voorgoed op te bergen. Der Kugelblitz, blitzt nicht mehr!

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *