Ajax – Austria Wien (1989)

Ajax - Austria Wien (1989)

Op 27 september 1989 speelde Ajax tegen Austria Wien in het kader van de Europa Cup III. De wedstrijd werd één van de dieptepunten in het vaderlandse voetbal. Doordat een ‘supporter’ van Ajax een ijzeren staaf tegen de rug van Franz Wohlfahrt gooide, werd de wedstrijd direct gestaakt. De gevolgen waren groot voor Ajax én de dader. Ook werd de 1-0 door Jan Wouters uit de boeken gehaald. Sneu voor hem, omdat het zijn eerste Europese goal betrof.

Door een 1-0 nederlaag moesten de Amsterdammers in eigen huis vol aan de bak om de schade te repareren. Vlak voor rust kwam Ajax via een prachtige goal van Wouters op 1-0 en had men de tweede helft om de wedstrijd over de streep te trekken. Bij 1-0 bleef het echter en moest er worden verlengd. In deze verlenging werd het 1-1, door een fout van doelman Stanley Menzo. Door de gelijkmaker was Ajax zo goed als uitgeschakeld en kon één ‘fan’ zich niet inhouden. De zeventienjarige gooide, in een opwelling, zo verklaarde hij later, een ijzeren staaf tegen de rug van de Oostenrijkse keeper Wohlfahrt.

Spelers van Austria Wien schreeuwen naar de F-side. (Foto: ANP-Cor Mulder)

De wedstrijd Ajax – Austria Wien (1989) werd na het incident direct gestaakt door scheidsrechter Bruno Galler en Ajax kon de tweede ronde definitief vergeten. Ook de gevolgen op de lange termijn waren flink. Het financieel armlastige Ajax werd voor één jaar uitgesloten van Europees voetbal en moest de volgende thuiswedstrijd op 200 kilometer van Amsterdam spelen. De kosten werden verhaald op de dader; 500.000 gulden. Daar bovenop kwam voor de puber nog eens 15.000 gulden proceskosten en vijf maanden gevangenisstraf overheen.

(Foto: ANP – Foundation)