Alex (1982)

Alex Rodrigo Dias da Costa (17 juni 1982) kortweg Alex was een keiharde mandekker die tussen 2004 en 2007 razend populair werd bij PSV. Door zijn imposante verschijning, zijn kiezelharde vrije trappen en het feit dat hij in fysieke duels bijna niet te kloppen was, kreeg hij van Guus Hiddink de bijnaam ‘de Tank’.

Alex begon in 2002 zijn voetbalcarrière bij Santos in thuisland Brazilie. In zijn eerste seizoen werd Santos vooor het eerst in 16 jaar weer kampioen, Alex bleek een steunpilaar. Na nog een seizoen bij Santos bleek hij al onhoudbaar.

Met het geld van Chelsea werd Alex naar Eindhoven gehaald. Juridisch was Alex eigendom van PSV, maar de Londenaren hadden een optie tot koop met het symbolische bedrag van één dollar bedongen. Een deal waar veel over te doen is geweest. In Eindhoven kende Alex een fantastische periode. Al snel werd hij een van de sleutelspelers en werd hij door de fans op handen gedragen. Met landgenoten Heurelho Gomes en, iets minder bekend, Robert de Pinho de Souza in het team bereikte hij met PSV de halve finale van de Champions League.

Ooit dacht Alex aanvoerder van PSV te zijn geworden; de Braziliaan kwam als eerste aan in het stadion en kreeg van toenmalig verzorger Mart van den Heuvel een rouwband, dit omdat Rinus Michels de week ervoor was overleden. Dat leverde een hilarisch misverstand op. “Hij heeft tegen Farfan gezegd dat hij aanvoerder was geworden”, lachte Gomes in een interview met Sierd de Vos. Alex haakt in: “Ik dacht dat ik aanvoerder was geworden. Ik wist niet dat er iemand overleden was.”

Na drie landstitels en een KNVB-beker in drie seizoenen vertrok de Tank naar Londen. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. De Braziliaan had nog niet genoeg interlands gespeeld om in aanmerking te komen voor een werkvergunning. Toch werd er voor hem een uitzondering gemaakt waardoor hij de concurrentie aan kon gaan met John Terry en Ricardo Carvalho.

De periode in Engeland verliep teleurstellend. Alex kon niet de steunpilaar worden die hij bij Santos en PSV was. Toch mocht hij na zijn periode in Londen één landstitel, twee FA-cups en een Community Shield op zijn erelijst bijschrijven. Hoewel Alex in 2008 al weg wilde bij Chelsea maakte de Braziliaan pas in 2012 de overstap naar Paris Saint-Germain. Hier speelde hij twee seizoenen en werd hij ook twee keer kampioen. Net als in Nederland dus een 100% score. Ook had hij een groot aandeel in het winnen van de Trophée des Champions waarin hij in de allerlaatste minuut de winnende treffer scoorde.

Na Parijs verkaste Alex voor twee seizoenen naar AC Milan. De periode in Milaan bracht door veel blessureleed weinig succes. In december 2016 maakte de Tank bekend te zijn gestrand. Hij stopte na veertien jaar op hoog niveau te hebben gevoetbald. waarin hij ook nog zeventien interlands speelde voor Brazilië.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *