Alfons Arts (1965)

Alfons Arts

Alfons Arts (29 augustus 1965)  begon als aanvaller maar zakte als snel steeds meer af naar de achterste linie. Speelde voor MVV, Go Ahead Eagles en FC Emmen.

Arts begon zijn loopbaan bij Unitas ’59. Deze vereniging is opgericht in 1933 en is een amateurvoetbalclub uit Eindhoven in Noord-Brabant. Arts werd al in de jeugd gescout door PSV en kwam daar na elf jaar in 1986 bij de A-selectie terecht. Hij brak echter niet door. Het gevolg was dat hij één van ‘de Sterrendragers’ werd..

in het seizoen 1986/87 kwam Arts namelijk terecht bij MVV ook wel ‘Us-MVVke’ genoemd. Een verblijf onder trainer Frans Körver zag Alfons wel zitten en daarom kon hij in stadion ‘De Geusselt’ zijn kunsten gaan vertonen. Arts werd geposteerd in het hart van de MVV-defensie wat dat jaar uit kwam in de Eerste divisie. En met succes: mede door zijn zestien doelpunten in 35 wedstrijden promoveerde MVV via de nacompetitie en in Arts’ tweede seizoen naar de Eredivisie.

In 1988 werd Arts nadrukkelijk in verband met Roda JC. Hij moest daar de opvolger worden van Ernie Brandts. Deze Brandts was gestopt en zojuist commercieel directeur geworden van Roda JC. Echter door een hernieuwde aanbieding wist MVV Arts te behouden.

Ondanks twee prima seizoenen op het hoogste niveau, ging het toch minder met Alfons Arts. Hij kwam minder aan spelen toe. Speelde hij nog 32 wedstrijden (7 goals) in het seizoen 1988/1989, in het volgende seizoen hoefde of kon hij door blessures nog maar 21 maal op komen draven (één doelpunt). Een vertrek was onontkoombaar..

In 1990 toog hij naar Go Ahead Eagles. De sympathieke club uit Deventer speelde toentertijd in de Eerste divisie. Zes seizoenen zou Arts er gaan spelen. Met als gevolg 149 gespeelde wedstrijden en zes doelpunten. Waar Arts bij MVV nog zo nu en dan als spits werd ingezet, was Alfons Arts inmiddels aanvoerder en een verdediger pur sang geworden. En wederom na twee seizoenen flikte hij het kunstje weer met zijn team: promotie naar de Eredivsie.

Het seizoen er op werd er helaas meteen weer de gang in gezet naar de Eerste divisie. Er volgde wederom een (korte) periode Eredivisie voor Arts en zijn maten van 1992 tot 1996, maar nadien speelde de club in de Eerste divisie. Inmiddels was het doek voor Alfons al gevallen. Hij verliet in 1996, na zes seizoenen, 149 wedstrijden en zes doelpunten, stadion ‘de Adelaarshorst’.

Emmen was het nieuwe station. Verdediger Arts ging steeds meer verdedigen en (daardoor) minder scoren. In de zeven seizoen Eerste divisie bij FC Emmen scoorde hij maar twee maal. Vaak waren Alfons en zijn ploeggenoten dichtbij promotie naar het allerhoogste niveau, maar even zo vaak mislukte het. Na in totaal 442 competitiewedstrijden waarin hij 37 doelpunten maakte, was het in 2003 genoeg voor Alfons Arts: einde loopbaan.

Arts werd aansluitend assistent-trainer bij FC Emmen. In 2007 werd hij assistent-trainer bij Cambuur Leeuwarden. In oktober 2010 volgde hij Stanley Menzo op als hoofdtrainer van Cambuur. Op 23 maart 2013 werd hij echter op non-actief gesteld door Cambuur, nadat hij eerder al had aangegeven zijn aflopende contract niet te willen verlengen.

Arts liep daarna stage bij FC Groningen en woont tegenwoordig in Emmen. Op 20 januari 2014 werd hij aangesteld als assistent van, opnieuw, Stanley Menzo, maar nu bij K. Lierse SK. Met ingang van het seizoen 2015-16 is Arts trainer van jong FC Groningen.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *