Alfredo Stefano ‘Di Stéfano’ Laulhé (1926 – 2014)

Alfredo Di Stefano

Alfredo Stefano ‘Di Stéfano’ Laulhé (4 juli 1926 – 7 juli 2014) wordt gezien als één van de beste spelers ooit. Hij was sowieso één van de gangmakers van ‘het grote Madrid’ in de jaren ’50.

Alfredo scoorde 216 competitiedoelpunten in 262 wedstrijden. In de Europese competitie maakte hij 49 doelpunten in 58 wedstrijden. Hij won zelfs met de Koninklijke de Europa Cup I vijf keer op rij. Hij scoorde in alle finales. Ook veroverde hij maar liefst acht landstitels.

Di Stéfano is nog decennialang topscorer aller tijden van Real Madrid geweest. Ruim veertig jaar nadat hij gestopt was, werd hij pas ingehaald door Raúl. De Argentijn is dan ook nog steeds de vierde speler op de topscorerslijst aller tijden van de Spaanse competitie. En last but not least: in het tijdschrift France Football eindigde ‘Di Stefano’ vierde in de verkiezing Voetballer van de Eeuw.

Di Stéfano begon zijn professionele carrière bij River Plate in zijn geboorteland. Bij deze topclub was veel concurrentie, waardoor Di Stéfano weinig kansen in het eerste elftal kreeg. Al snel ging hij daarom op leenbasis naar stadsgenoot Club Atlético Huracán. Bij deze club veroverde hij wel meteen een basisplaats. En tijdens zijn debuut scoorde hij binnen een paar minuten. Uitgerekend tegen River Plate.

Een seizoen later haalde River hem terug en kreeg hij de kans in het eerste elftal. Hij beloonde dit vertrouwen door topscorer van Argentinië te worden. Di Stéfano kreeg vervolgens meteen een selectiebrief voor de Copa America in 1947. Door blessures van andere spelers speelde hij tijdens dit toernooi veel wedstrijden en maakte hij zes goals.

Tijdens zijn eerste seizoen bij Real Madrid werd Di Stéfano meteen landskampioen en topscorer van Spanje. In totaal speelde hij elf seizoenen in Madrid, waarin hij acht landstitels won. Vijf keer was hij nationaal topscorer en hij won de eerste vijf Europacups op rij, waarbij hij in elke finale scoorde. Hoogtepunt was de finale van 1960, waarin hij een hattrick scoorde tegen Eintracht Frankfurt.

In 1957 en 1959 werd Di Stéfano bovendien verkozen tot Europees Voetballer van het Jaar. Waarvoor hij in aanmerking kwam omdat hij de Spaanse nationaliteit had aangenomen. In 1964 vertrok Di Stéfano bij Real Madrid. Na elf zeer succesvolle jaren in de hoofdstad ging hij namelijk voor Espanyol spelen. Bij deze club ging het maken van doelpunten minder makkelijk voor de spits. En na twee jaar stopte hij er (eindelijk) mee, op veertigjarige leeftijd.

De in Argentinië geboren Di Stefano kwam uit voor liefst drie nationale teams. Na zijn debuut voor Argentinië in 1947 speelde hij twee jaar later vier duels voor Colombia. Van 1957–1961 kwam de Argentijn 31 maal uit. En best succesvol getuige de 23 goals. Op maandag 7 juli 2014 overleed Alfredo Di Stefano op 88-jarige leeftijd.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *