Alfredo Stefano ‘Di Stéfano’ Laulhé (1926 – 2014)

Alfredo Stefano ‘Di Stéfano’ Laulhé (4 juli 1926 – 7 juli 2014) wordt gezien als één van de beste spelers ooit. Hij was sowieso één van de gangmakers van ‘het grote Madrid’ in de jaren ’50.

Hij scoorde 216 competitiedoelpunten in 262 wedstrijden. In de Europese competitie maakte hij 49 doelpunten in 58 wedstrijden. Hij won met de Koninklijke de Europa Cup I vijf keer op rij en scoorde in alle finales. Ook veroverde hij acht landstitels.

Di Stéfano is decennialang topscorer aller tijden van Real Madrid geweest. Ruim veertig jaar nadat hij gestopt was, werd hij pas ingehaald door Raúl. Hij is ook de vierde speler op de topscorerslijst aller tijden van de Spaanse competitie. In het tijdschrift France Football eindigde ‘Di Stefano’ vierde in de verkiezing Voetballer van de Eeuw.

Di Stéfano begon zijn professionele carrière bij River Plate in zijn geboorteland. Bij deze topclub was veel concurrentie, waardoor Di Stéfano weinig kansen in het eerste elftal kreeg. Al snel werd hij uitgeleend aan stadsgenoot Club Atlético Huracán. Bij deze club veroverde hij wel meteen een basisplaats en tijdens zijn debuut scoorde hij binnen een paar minuten, uitgerekend tegen River Plate.

Een seizoen later haalde River hem terug en kreeg hij de kans in het eerste elftal. Hij beloonde dit vertrouwen door topscorer van Argentinië te worden. Di Stéfano werd meteen geselecteerd voor de Copa America 1947. Door blessures van andere spelers speelde hij tijdens dit toernooi veel wedstrijden en maakte hij zes goals.

Tijdens zijn eerste seizoen bij Real Madrid werd Di Stéfano meteen landskampioen en topscorer van Spanje. In totaal speelde hij elf seizoenen in Madrid, waarin hij acht landstitels won. Vijf keer was hij nationaal topscorer en hij won de eerste vijf Europacups op rij, waarbij hij in elke finale scoorde. Hoogtepunt was de finale van 1960, waarin hij een hattrick scoorde tegen Eintracht Frankfurt. In 1957 en 1959 werd Di Stéfano bovendien verkozen tot Europees Voetballer van het Jaar, waarvoor hij in aanmerking kwam, omdat hij de Spaanse nationaliteit had aangenomen.

In 1964 vertrok Di Stéfano bij Real Madrid. Na elf zeer succesvolle jaren in de hoofdstad ging hij voor Espanyol spelen. Bij deze club ging het maken van doelpunten minder makkelijk voor de spits en na twee jaar stopte hij ermee, op veertigjarige leeftijd.

De in Argentinië geboren Di Stefano kwam uit voor liefst drie nationale teams. Na zijn debuut voor Argentinië in 1947 speelde hij twee jaar later vier duels voor Colombia. Op maandag 7 juli 2014 overleed Alfredo Di Stefano op 88-jarige leeftijd.

(Foto: Wikipedia)

Related

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *