Andreas Herzog (1968)

Andreas Herzog

Andreas Herzog (10 september 1968) is een voormalig Oostenrijkse middenvelder. In 1992 werd hij verkozen tot Oostenrijks voetballer van het jaar. Hij beëindigde zijn actieve loopbaan in 2004 bij Los Angeles Galaxy.

Andreas Herzog
Andreas Herzog

Herzog, speler met een verwoestend schot in zijn ‘linker’, begon zijn voetballoopbaan bij Rapid, de club uit Wenen, de stad waar hij werd geboren. Na een klein uitstapje naar First Vienna FC (7 wedstrijden, drie goals) keerde Herzog weer terug bij Rapid Wien. Hier speelde hij 124 wedstrijden in 4 seizoenen waarin hij 33 maal doel trof.

Werder Bremen schatte de meerwaarde van middenvelder Herzog juist in en contracteerde hem in 1992. Dit ging zo goed dat Bayer München een lucratief contract voor hem klaar legde. Herzog besloot de stap te wagen maar na 1 seizoen keerde hij terug naar Bremen. Na 5 seizoenen in de Noord-Duitse stad leek Herzog zijn loopbaan af te sluiten waar hij begon: Rapid Wien. Leek, want na één seizoen lonkte LA Galaxy waar hij nog een jaar opdraafde om vervolgens te stoppen met professioneel voetbal.

Herzog, bijnaam ‘Alpen-Maradona’, speelde in totaal 500 officiële wedstrijden waarin 111 maal zijn naam op het scorebord verscheen. Andreas, ook wel bekend als Andy, speelde van 1988 tot en met 2003 voor de nationale ploeg. Tijdens zijn carrière speelde hij 103 interlands en is daarmee Oostenrijks recordhouder, hij maakte in totaal 26 doelpunten. Herzog maakte deel uit van de Oostenrijkse selectie bij de WK’s van 1990 en 1998.

In 2011 kwam naar buiten dat Andreas Herzog, Jürgen Klinsmann ging helpen als assistent van het nationale elftal van de Verenigde Staten. Daarnaast verricht hij scoutings-werkzaamheden voor de Amerikaanse spelers die actief zijn in Europese competities.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *