Andwelé Slory (1982)

Andwelé Cedric Slory (27 september 1982) is een voormalig vleugelspits die onder meer heeft gespeeld bij Excelsior en Feyenoord. De razendsnelle rechtspoot speelde daarnaast ook tweemaal in het Nederlands Elftal.

De kleine Slory debuteerde in augustus 2001 bij Telstar. De eerste drie seizoenen was Andy lang niet zeker van zijn basisplaats en kwam hij slechts tot twintig wedstrijden bij de club uit Velsen. in het vierde seizoen op sportpark Schoonenberg volgde de doorbraak voor de rappe vleugelspits. In 35 wedstrijden maakte hij twaalf doelpunten. Het seizoen erop trof de aanvaller negenmaal doel, waarna Excelsior hem contracteerde.

In Rotterdam bleek Slory ook uit de voeten te kunnen en met de van Feyenoord gehuurde Luigi Bruins in de rug ontstond een dodelijk duo, wat uiteindelijk in 2006 uitmondde in het kampioenschap in de Eerste Divisie. Met veertien doelpunten had Slory hier een groot aandeel in. Het Eredivisieseizoen wat daarop volgde, werd de nationale doorbraak voor Slory. Het tandem Slory-Bruins draaide op volle toeren en al counterend behield Excelsior zijn Eredivisiestatus en verdienden beide heren een transfer naar Feyenoord.

Nog voordat de rechtsbuiten in De Kuip aankwam, speelde Slory in juni 2007 nog twee interlands voor Oranje. De aanvaller stond in de wedstrijden tegen Zuid-Korea en Thailand in de basis. Helaas voor Slory bleef het bij deze twee interlands, want als Feyenoorder wist Slory uiteindelijk niet door te breken. Mede door blessureleed kwam hij in zijn eerste jaar niet verder dan 17 wedstrijden, de twee seizoenen daarop speelde Slory bij elkaar 33 wedstrijden. In de in totaal vijftig competitiewedstrijden scoorde Slory slechts zevenmaal. in 2008 won hij wel de KNVB-beker.

De international besloot het buiten de landsgrenzen te proberen, maar bij zowel het Engelse West Bromwich Albion, het Bulgaarse Levski Sofia en het Australische Adelaide United kon Slory geen potten breken. Hierop besloot hij in november 2011 te stoppen met voetballen, maar een rentree in het betaalde voetbal volgde in januari 2015. Het destijds in de Eredivisie uitkomende FC Dordrecht trok de spits aan en versloeg hiermee het Belgische KV Turnhout, dat eveneens interesse had in Slory. Inmiddels is de aanvaller gestopt met voetballen. (Foto: eigen archief)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *