Andy Möller (1967)

Andy Möller

Andy Möller (2 september 1967) was een aanvallende middenvelder van onder meer Borussia Dortmund, Juventus, Schalke ’04 en het Duitse elftal. Hij stond ook bekend vanwege zijn vele schwalbes.

De technisch begaafde middenvelder maakte in 1985 zijn debuut bij Eintracht Frankfurt en speelde daarna bij Juventus. Bij Borussia Dortmund beleefde hij zijn meest succesvolle periode. Samen met onder meer Karlheinz Riedle en Michael Zorc won hij in 1997 de Champions Leage. Van 2000 tot en met 2003 speelde hij bij aartsrivaal Schalke ’04 om zijn carrière in 2004 te beëindigen waar het ooit begon, Eintracht Frankfurt.

De spelmaker stond ook bekend om zijn mooie uitspraken. Toen hem gevraagd werd of hij liever voor Real Madrid of AC Milan zou spelen, reageerde hij met: ‘Ach, Milaan of Madrid, als het maar Italië is!’

Andy Möller speelde 85 interlands en scoorde daarin 29 keer. Met West-Duitsland werd hij wereldkampioen in 1990 en Europees kampioen in 1996. Na zijn carrière werd hij onder meer ‘sportmanager’ bij Kickers Offenbach. Daar vertrok hij dit jaar na matige resultaten.

De bijnaam van Möller luidt ook wel ‘schwalbekoning’ vanwege zijn valpartijen die hem evenwel veel penalty’s opleverden. Zie ook het legendarische filmpje ‘Schwalbe des Jahrhunderts’.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *