Ton Lokhoff (1959)

Ton Lokhoff

Antonius Johannes Jacobus Lokhoff (25 december 1959) kan met recht ‘Mister NAC’ worden genoemd. Als trainer en als voetballer was hij jaren betrokken bij de club uit Breda.

Van jongs af aan speelde de krachtige en snelle Ton voor de Noad Advendo Combinatie. Hij werd er zelfs eerder toe gelaten dan men daar gewend was. Waar je normaal vanaf je tiende mocht mee doen, werd Ton al op zijn negende lid en kwam hij uit voor NAC D2.

Op 19 mei 1979 debuteerde clubicoon Lokhoff in het betaalde voetbal in de wedstrijd NAC – VVV. Het werd een klinkende 2-0 overwinning. 98 wedstrijden zou Lokhoff spelen aan de Beatrixstraat waarin hij elfmaal het vijandelijke doelnet wist te vinden. ‘Tony Sixpack’ was daarin de aanvoerder en vaak de animator. Na dertien seizoenen te spelen voor de ‘Yellow Army’ (waarvan vier jaar in het betaald voetbal) speelde hij vanaf 1982 voor PSV. Feyenoord had ook interesse maar greep, toen nog, naast.

In zijn PSV-periode werd Lokhoff in 1986 samen met onder andere Ruud Gullit, Frank Arnesen en Eric Gerets kampioen van Nederland. Volgens Lokhoff het hoogtepunt in zijn carrière. Ook speelde ‘nummer 10’ Lokhoff in deze periode twee interlands voor het Nederlands voetbalelftal; tegen Oostenrijk en Hongarije. In totaal zou hij drie maal voor Nederland uit komen waarin hij niet wist te scoren.

Een mooie anekdote is die van de wedstrijd PSV – Feyenoord in 1984. Naast de grote winst van PSV (5-1) was het DE dag van Ton Lokhoff. Hij was de dag er voor vader geworden maar wilde koste wat kost spelen. En met succes: Lokhoff was de maker van de 1-0. Zie hieronder de beelden van deze kraker. Na deze wedstrijd werd hem gevraagd of hij een knappe dochter had gekregen. ‘Tony Sixpack’ antwoordde: “Wat denk je nu met zo’n knappe jongen als ik. Ik heb 28 uur niet geslapen en de gehele dag viste gehad, maar deze wedstrijd wilde ik voor geen goud missen. Ik zag die opening op het middenveld en ben blijven gaan. Laag sloeg de bal achter Hiele. Ik werd gewisseld omdat de trainer mij wat applaus gunde in verband met de baby.”

De aanvallende middenvelder wisselde daarna met Nîmes Olympique, hetgeen sportief minder geslaagd was. (twee seizoenen, 68 wedstrijden, twaalf goals)  Het niveau van de competitie in Frankrijk beviel Lokhoff niet en ook zijn vrouw kon er niet aardden. Lokhoff speelde daarna bij het Rotterdamse Feyenoord (hierbij was een transferbedrag gemoeid van 500.000 gulden) en keerde in 1991 terug bij NAC. Lokhoff beëindigde zijn actieve voetbalcarrière in Breda op 11 augustus 1996 tegen Grêmio, hetgeen tevens de opening van het Fujifilm-stadion was. 525 wedstrijden en 78 goals staan achter de naam Ton Lokhoff.

Na zijn afscheid als speler werd hij assistent-coach bij NAC, ook wel de ‘Parel van het Zuiden’ genoemd. Tot en met 30 juni 2003 werkte hij achtereenvolgens onder Wim Rijsbergen, Herbert Neumann, Ronald Spelbos, Kees Zwamborn en Henk ten Cate. Op 1 juli 2003 werd hij hoofdtrainer van NAC. Daar werd hij op 30 december 2005 wegens aanhoudende tegenvallende resultaten ontslagen.

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *