Antoon Verlegh (1896 – 1960)

Antoon Verlegh

Antonius Wilhelmus (Antoon) Verlegh (29 maart 1896 – 12 maart 1960) was een voor-oorlogse voetbalgrootheid van NAC. De aanvallende middenvelder speelde negentien seizoenen voor de Bredase voetbalclub en is één van de spelers die met de club landskampioen wist te worden. Overleed na een auto-ongeluk.

Antoon Verlegh kreeg al snel zijn bijnaam “De Rat” vanwege zijn behendigheid en zijn slinkse spel. Vanaf de oprichting van NAC was Verlegh als speler, bestuurslid, trainer en vrijwilliger betrokken bij de club. Met NAC won hij zes Kampioenschappen van het Zuiden en in 1921 won hij met de Noad Advendo Combinatie het Nederlands kampioenschap.

Verlegh speelde vanaf 1920 ook acht maal voor Oranje, en maakte daarbij twee doelpunten. Hij speelde in het Nederlands elftal samen met befaamde internationals als Puck van Heel en stopperspil Pierre Massy, net als Verlegh grote, voor-oorlogse sterren. ‘Rat’ nam op een wat merkwaardige manier afscheid van Oranje. Op 22 april 1928 stond hij opgesteld voor de thuiswedstrijd tegen Denemarken, maar kort voor het begin van de interland keurde een arts hem af. Dat mysterie is verder nooit opgehelderd, een negende interland zou Verlegh echter nooit meer spelen. In 1928 kondigde Verlegh aan niet meer te willen uitkomen voor welk vertegenwoordigend elftal dan ook. Noch het Nederlands elftal nog het Zuidelijk elftal.

Enkele jaren later hield Verlegh het ook op clubniveau voor gezien. In 1931 besloot Rat Verlegh dat het na negentien seizoenen in het eerste elftal genoeg is geweest. Zijn carrière zette hij voort als vrijwillger voor NAC. Naast deze onbezoldigde functie was Verlegh ook geruime tijd betrokken bij de KNVB (Commissie Jeugdvoetbal en Keuze Commissie). Na een conflict met de voetbalbond legde hij in 1953 alle KNVB-functies neer. Dit had mede te maken met de invoering van zijn, door velen gehate, ‘Stopperspilsysteem’. Steeds meer mensen vonden op dat moment dat dit het voetbal niet ten goede kwam. Verlegh trok zijn conclusies en was weg. De toekomst zou later het gelijk van Verlegh bewijzen.

Verlegh overleed op 63-jarige leeftijd, nadat hij met zijn auto te water was geraakt in De Kuil nabij Prinsenbeek; mogelijk ging een hartaanval hieraan vooraf. De op dat moment Technisch leider van NAC zou veertien dagen later 64 jaar zijn geworden. De dag na zijn noodlottig ongeval zou Verlegh met pensioen gaan. Onder grote belangstelling werd de populaire Antoon Verlegh begraven.

Hij liet een broer en oudere zus, waar hij mee samen woonde, achter. De ‘Verlegh’s’ hadden op jonge leeftijd hun ouders verloren. Antoon had zijn ouders beloofd te zullen zorgen voor zijn broertje en zus. Ondanks zijn veertig voetbaljaren beschouwde hij deze zorg als zijn voornaamste levenstaak. Dit was kenmerkend voor de hondstrouwe Verlegh.

Als eerbetoon aan Rat Verlegh speelde NAC (hoe kant het anders: op zaterdagavond) in maart 2010 tegen FC Groningen in een speciaal wedstrijdshirt. Het ging om een kopie van het shirt waarin Verlegh in 1921 met NAC Breda kampioen van Nederland werd. Ter herinnering aan Antoon Verlegh is er verder een jeugdtoernooi naar hem vernoemd, hebben fanatieke supporters in 1996 NAC Fanzine “De Rat” opgericht, en is er een straat in Breda naar hem vernoemd. Sinds begin 2006 heet het NAC-stadion ook nog eens officieel Rat Verlegh Stadion.

(Foto: Nationaal Archief – Antoon Verlegh uiterst rechts)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *