Archil Arveladze (1973)

Archil Arveladze (22 februari 1973) staat niet alleen bekend als tweelingbroer van Shota, maar ook als makkelijk scorende spits van onder anderen NAC Breda. Kwam helaas door vele blessures niet helemaal aan de top.

Archil Arveladze speelde in zijn profcarrière voor diverse clubs in Europa. De aanvaller begon zijn loopbaan echter bij het lokale Iberia Tbilisi, alvorens hij als jeugdspeler de overstap maakte naar de Georgische topclub Dinamo Tbilisi. In 1993 verruilde Arveladze, samen met zijn tweelingbroer Shota Arveladze, Dinamo voor het Turkse Trabzonspor. Na vier seizoenen in Turkije verhuisde hij naar Nederland om te spelen in het tricot van NAC Breda.

Hij kwam tussen 1997 en 2000 89 keer uit voor de club uit Breda en scoorde daarin 32 keer. Aanleiding voor de Duitse traditionsverein 1. FC Köln om de international in 2000 naar de Bundesliga te transfereren. Na een redelijke start raakte Arveladze mede door blessures en trainerswisselingen in de vergetelheid, om vervolgens terug te keren naar Georgië, waar hij wederom uitkwam voor Dinamo Tbilisi. Hij beëindigde in 2005 zijn voetbalcarrière bij het bescheiden Lokomotivi Tbilisi.

Archil Arveladze speelde gedurende zijn loopbaan 32 interlands voor de nationale ploeg van Georgië. Hij is naast de tweelingbroer van Shota Arveladze ook de jongere broer van Revaz Arveladze, die vooral in de Duitse competitie gespeeld heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *