Arjan de Zeeuw (1970)

Arjan de Zeeuw

Arjan de Zeeuw (16 april 1970) was een geweldenaar in de defensie, die tijdens zijn carrière zijn meeste wedstrijden speelde in Engeland. Hij speelde achtereenvolgens voor Telstar, Barnsley, Portsmouth FC, Coventry City en Wigan Athletic.

De Zeeuw begon in het 1992/93 seizoen betaald voetbal te spelen voor Telstar. Hij was een grote sterke verdediger die door zijn kopkracht en postuur vele spitsen al op jonge leeftijd de baas was. Hij speelde ruim drie seizoenen voor Telstar. Daarin speelde hij alle wedstrijden. In het seizoen 1995/96 werd hij opgepikt door het Engelse Barnsley. Het was voor hem een hele overstap om zo halverwege het seizoen naar Engeland te vertrekken. Al leek hij daar vanaf de eerste minuut daar geen enkele moeite mee te hebben.

Mede dankzij zijn inbreng wist de club naar de Premier League te promoveren. Helaas was de vreugde van korte duur want een seizoen later degradeerde de club weer terug naar de First Division. De Zeeuw bleef nog een seizoen onder contract staan dat doorliep tot en met het seizoen 1998/99.

Wigan Athletic

was erg gecharmeerd van deze sterke centrale verdediger en pikte hem transfervrij op na dat seizoen. Bij Wigan groeide hij uit tot een echte cultheld. Zijn winnersmentaliteit, kopkracht en leiderscapaciteiten deed vele supporters als snel van hem houden. In drie seizoenen speelde hij ruim 120 wedstrijden.

Hoewel De Zeeuw het uitstekend naar zijn zin had bij Wigan, koos hij er toch voor te vertrekken en te tekenen bij Portsmouth. Hij was hiermee na Jeroen Boere de tweede Nederlander. Ook daar was hij weer een belangrijke spil in het team, dat na zijn komst in het eerste jaar meteen promotie naar de Premier League afdwong.

Nadat Teddy Sheringham naar West Ham United was vertrokken, werd De Zeeuw de nieuwe aanvoerder in het seizoen 2004/05. Echter omdat de nieuwe trainer hem geen basisplaats voor het seizoen 2005/06 kon beloven, keerde De Zeeuw terug naar de club. De club waar hij warme gevoelens aan over had gehouden: Wigan Athletic.

De supportes waren erg blij met de terugkomst van De Zeeuw. In december 2007 werd De Zeeuw in een door de Professional Football Association (PFA) georganiseerde poll uitgeroepen tot Speler van de Eeuw bij Wigan Athletic. Hij zou nog twee seizoenen onder het contract staan bij Wigan voor hij vertrok naar Coventry City. Na 537 wedstrijden en 23 doelpunten sloot hij in het seizoen 2007/08 zijn carrière af.

Na zijn actieve carrière kreeg Arjan de Zeeuw een baan als politieagent.

(Foto: Alchetron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *