Arne Friedrich (1979)

Arne Friedrich

Arne Friedrich (29 mei 1979) was een betrouwbare en solide Duitse verdediger. Snel, lang en technisch bedreven. Speelde lang voor Hertha BSC en sloot af bij Chicago Fire. (foto Wikipedia)

Arne Friedrich zag op 29 mei 1979 het levenslicht in Bad Oeynhausen, vlakbij Bielefeld. Al op zeer jonge leeftijd spendeerde Arne veel tijd op het voetbalveld. Hij bleek talent te hebben en nadat hij zijn schoolopleiding had voltooid en vervangende dienstplicht had vervuld, sloot hij zich aan bij SC Verl dat in de Regionalliga uitkwam.

In 2000 kreeg hij een telefoontje van Hermann Gerland, op dat moment trainer bij Arminia Bielefeld. Gerland wilde Friedrich graag naar Arminia halen, maar wist ook dat Bundesligist Borussia Mönchengladbach naar de diensten hengelde van de talenvolle verdediger. Gerland bleek iemand met veel overredingskracht. Hij beloofde Friedrich een basisplaats en kon in zijn geboortestad blijven wonen. Arne tekende vervolgens een contract bij ‘die Blauen,’ die in de op-een-na-hoogste Duitse klasse uitkwamen.

Zijn keuze bleek de goede en onder Gerland ontwikkelde Arne zich tot een solide verdediger. Hij was lang, snel en beschikte over veel techniek. Wekelijks blonk hij uit en hij werd geselecteerd voor de Duitse U-21 Mannschaft.

In november 2001 meldde Dieter Hoeneß, de manager van Hertha BSC, zich bij Friedrich. De club uit Berlijn wilde de verdediger graag inlijven. Ondertussen had zich ook SC Freiburg gemeld. Friedrich voerde gesprekken met Hoeneß en in februari 2002 tekende hij een contract bij Hertha. Kort daarop raakte Friedrich ernstig geblesseerd. Vijf maanden duurde het, voordat de blessure compleet geheeld was. Arminia promoveerde dat seizoen naar de Bundesliga en Friedrich verkaste Berlijn. Met pijn in het hart en een slecht gevoel. Hij was lang uit de roulatie geweest bij Bielefeld en de club had hem altijd gesteund tijdens zijn blessure.

Bij Hertha groeide Friedrich uit tot een grote meneer in de verdediging. In het eerste seizoen dat hij er speelde won hij met Hertha direct de Duitse beker. Hij werd opgemerkt door Bundestrainer Rudi Völler en in augustus 2002 maakte hij zijn debuut in het Duitse elftal. In totaal zou hij 82 keer het National Tricot dragen. De liefde tussen Arne en Hertha bleek een duurzame. Hij bleef acht seizoenen in de hoofdstad, speelde 231 duels en scoorde dertien maal.

Nadat Hertha in 2010 degradeerde uit de Bundesliga, verliet Friedrich de club en verkaste naar VFL Wolfsburg. Een succes werd het niet. Achtervolgt door blessures kwam hij slechts vijftien keer in actie voor de formatie uit de autostad en in september 2011 werd zijn contract vroegtijdig ontbonden.

In maart 2012 waagde Friedrich zich aan een buitenlands avontuur en sloot zich aan bij Chicago Fire in de VS. Hij speelde 23 wedstrijden toen het blessurespook opnieuw toesloeg. In juni 2013 besloot Arne Friedrich zijn loopbaan te beëindigen.

Arne Friedich is sinds 2013 co-commentator bij de ARD en hij zet zich in voor kinderen die lijden aan de erfelijke taaislijmziekte.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *