Arno Steffenhagen (1949)

Arno Steffenhagen (24 september 1949) was een Duitse voetballer die werd aangetrokken als opvolger van legende Piet Keizer. Groeide in drie seizoenen Ajax uit tot publiekslieveling.

Arno Steffenhagen werd in 1973 samen met zijn oud ploeggenoot de Hongaar Zoltan Varga bij Ajax gepresenteerd. Johan Cruijff was in datzelfde jaar vertrokken en de totaal onbekenden Steffenhagen en Varga werden, hoewel dat nooit met zoveel woorden is gezegd, aangetrokken om het gat op te vullen dat Cruijff had geslagen. Officieel heette het dat Steffenhagen de opvolger moest worden van legende Piet Keizer.

Het werd slechts deels een succes en dat was vooral te danken aan Steffenhagen. Varga, die zelfs met het legendarische rugnummer 14 mocht spelen, flopte. De Duitser groeide uit tot een vaste waarde en werd door het kritische Amsterdamse publiek op handen gedragen.

Twee jaar eerder was Steffenhagen betrokken bij het Bundesligaskandal. Een enorme omkopingsaffaire in het Duitse voetbal. Hij werd, net als een groot aantal collega’s, voor twee jaar geschorst en vertrok naar Zuid-Afrika om de kleuren van Hellenic FC in Kaapstad te verdedigen. Daar werd hij weggeplukt door Ajax.

Steffenhagen speelde zowel op het middenveld als in de spits en in 97 doelpunten scoorde hij zestien treffers. Hij is overigens de enige Ajacied van Duitse komaf met een interland achter zijn naam. Steffenhagen droeg één keer het shirt van de Mannschaft.

Na drie seizoenen Amsterdam keerde Steffenhagen terug in de Heimat. Hij tekende bij de Hamburger SV. Na twee seizoenen in de havenstad verkaste hij in 1978 naar Chicago Sting in The North  American Soccer League. Vreemd genoeg werd hij onmiddellijk verhuurd aan FC St. Pauli, de aartsrivaal van HSV in Hamburg. Hij speelde acht wedstrijden voor die Kiezkicker om daarna écht aan de slag te gaan in Chicago. Chicago Sting was een waar vreemdelingelegioen met Duitsers, een Mexicaan, een Deen en ook een Nederlander: de kleine generaal Dick Advocaat. Steffenhagen, inmiddels getooid met een forse snor waar we helaas geen beeld van hebben, speelde twee seizoenen bij de Sting en sloot na uitstapjes bij de Vancouver Whitecaps en de Chicago Soccer in 1983 zijn loopbaan af.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *