Asgeir Sigurvinsson (1955)

Asgeir Sigurvinsson

Ásgeir ‘Sigi’ Sigurvinsson (8 mei 1955) was een aanvallende middenvelder uit IJsland. In 2008 werd hij door de nationale voetbalbond uitgeroepen tot de beste IJslandse speler ooit. Speelde voor ÍB Vestmannaeya, Standard Luik, Bayern München en Vfb Stuttgart.

Sigurvinsson werd geboren op de Westman-eilanden, zo’n elf kilometer voor de kust van het IJslandse ‘vasteland’. Hij sloot zich aan bij ÍB Vestmannaeya en na het winnen van de nationale beker trok hij op 18-jarige leeftijd naar België. Hij tekende een contract bij Standard Luik.

Hij bleef acht seizoenen in Luik en speelde meer dan driehonderd wedstrijden voor de Rouches. In zijn laatste seizoen won Ásgeir de nationale Belgische beker, waarna hij naar Bayern München vertrok. Daar bleef de middenvelder slechts één seizoen. Hij had op het middenveld geduchte concurrentie van Paul Breitner en met trainer Pal Csernai verliep de samenwerking moeizaam. Hij haalde de finale van de Europacup I en won de DFB Pokal. Aan het einde van het seizoen vertrok hij naar Vfb Stuttgart.

Bij Stuttgart groeide Sigi uit tot een grote speler en werd een van de sterkhouders van de club. Hij beschikte over een fenomenale trap in het linkerbeen, wilde altijd winnen en was conditioneel supersterk. Van de fans kreeg hij de bijnaam ‘Eismeer-Zico’. Met die Schwaben won hij in 1984 de landstitel. In 1990 nam Sigurvinsson als aanvoerder afscheid van het betaalde voetbal. Hij bleef Stuttgart trouw en werkte er een aantal seizoenen als scout. Hij begon in die tijd ook een drankengroothandel die tot op heden nog zijn naam draagt.

Als international kwam Ásgeir tot 45 interlands. Hij kwam al op 17-jarige leeftijd voor het eerst in actie voor zijn land. Hij is daarmee de jongste debutant ooit.

In 1993 keerde Ásgeir definitief terug naar IJsland. Hij werd trainer van FRAM Reykjavik. Sinds 2000 bedrijft hij, samen met een aantal andere ex voetballers en de vader van Eidur Gudjohnsen, een voetbalschool op IJsland.

(Foto: YouTube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *