Augustine ‘Jay-Jay’ Okocha (1973)

'Jay-Jay' Okocha

Augustine Azuka ‘Jay-Jay’ Okocha (14 augustus 1973) Was een aanvallende middenvelder die gezegend was met een fijne techniek en een volle truckendoos. ‘Jay-Jay’ Okocha kwam via een vakantie terecht op de Europese velden.

Duitsland

Op zijn zeventiende reisde ‘Jay-Jay’ Okocha vanuit zijn geboorteland Nigeria naar Duitsland. Hij was daar om een vriend te ontmoeten. Borussia Neunkirchen vroeg vervolgens aan de tiener of hij mee wilde trainen En zo startte de kleine technicus zijn carrière op in Europa.

Na twee seizoenen pikte Eintracht Frankfurt de speler op en aan de rivier de Main presteerde de Afrikaan erg sterk. Oliver Kahn kan hier over meepraten, de trotse goalie werd als speler van Karlsruher SC compleet dolgedraaid door de jongeling.  Na vier seizoenen liet Okocha Duitsland achter zich en vertrok hij naar Turkije. Hier ging hij voetballen voor Fenerbahçe.

Scorend vermogen

Aan de Bosporus bleek dat Jay-Jay Okocha naast een uitpuilende trukendoos ook scorend vermogen bezat. In 61 wedstrijden liet hij namelijk het net dertig maal bollen. Veel daarvan uit vrije trappen. Daarnaast verkreeg de Afrika Cup-winnaar van 1994 het Turkse paspoort en een daarbij behorende Turkse naam. In de straten van Istanbul wordt Okocha daarom nog steeds ook wel Muhammet Yavuz genoemd.

Het goede spel en de vele doelpunten van Okocha waren voor het Franse Paris Saint-German reden genoeg om daar een slordige twintig miljoen euro voor neer te tellen. En zo werd de Turkse competitie na twee jaar verruild voor die van Frankrijk. In Frankrijk ging het echter een stuk minder. Alhoewel hij er nog wel vier seizoenen heeft gespeeld en ook nog eens de Franse beker heeft gewonnen…

Naar de zandbak

In 2002 verkaste ‘Jay-Jay’ naar Engeland, waar Bolton Wanderers vier seizoenen profiteerde en kon genieten van de bijzondere kwaliteiten van ‘Jay-Jay’ Okocha. Na één seizoen zandbak-voetbalclub in Qatar, bij Qatar SC, besloot Okocha in 2008 bij Hull City zijn voetbalcarrière te beëindigen. Tegenwoordig runt Okocha onder meer een bar in Lagos, de hoofdstad van Nigeria.

(Foto: Wikipedia)

Okocha dolt Oliver Kahn:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *