Augustine ‘Jay-Jay’ Okocha (1973)

Augustine Azuka ‘Jay-Jay’ Okocha (14 augustus 1973) Was een aanvallende middenvelder die gezegend was met een fijne techniek en een volle truckendoos. Kwam via een vakantie terecht op de Europese velden.

Op zijn zeventiende reisde Okocha vanuit zijn geboorteland Nigeria naar Duitsland, om een vriend te ontmoeten. Borussia Neunkirchen vroeg vervolgens aan de tiener of hij mee wou trainen en zo startte de kleine technicus zijn carrière op in Europa. Na twee seizoenen pikte Eintracht Frankfurt de speler op en aan de rivier de Main presteert de Afrikaan erg sterk. Oliver Kahn kan hier over meepraten, de trotse goalie werd als speler van Karlsruher SC compleet dolgedraaid door de jongeling.  Na vier seizoenen liet Okocha Duitsland achter zich en vertrok hij naar Turkije, waar hij ging voetballen voor Fenerbahçe.

Aan de Bosporus bleek dat Okocha naast een uitpuilende truckendoos ook scorend vermogen bezat. In 61 wedstrijden liet hij het net dertig maal bollen, veel daarvan waren vrije trappen. Daarnaast verkreeg de Afrika Cup-winnaar van 1994 het Turkse paspoort en een daarbij behorende Turkse naam. In de straten van Istanbul wordt Okocha ook wel Muhammet Yavuz genoemd.

Het goede spel en de vele doelpunten van Okocha waren voor het Franse Paris Saint-German reden genoeg om daar een slordige twintig miljoen euro voor neer te tellen. En zo werd de Turkse competitie na twee jaar verruild voor die van Frankrijk. In Frankrijk ging het echter een stuk minder, hoewel hij er nog wel vier seizoenen heeft gespeeld en de Franse beker heeft gewonnen. In 2002 verkast ‘Jay-Jay’ naar Engeland, waar Bolton Wanderers vier seizoenen profiteert en geniet van de bijzondere kwaliteiten van Okocha. Middels één seizoen zandbak-voetbal in Qatar, bij Qatar SC, besluit Okocha in 2008 bij Hull City zijn voetbalcarrière te beëindigen. Tegenwoordig runt Okocha onder meer een bar in Lagos, de hoofdstad van Nigeria.

(Foto: Wikipedia)

Okocha dolt Oliver Kahn:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *