KENTUDEZENOG

Aziz Doufikar (1963)

Aziz Doufikar (3 oktober 1963) was een middenvelder van onder meer Ajax, PEC Zwolle en Fortuna Sittard, maar hij was vooral de eerste Marokkaanse speler die in Nederland doorbrak in het profvoetbal.

Doufikar kwam al op jonge leeftijd van Marokko naar Nederland. Zijn voetbaltalent viel snel op bij Ajax, dat hem naar de Amsterdam haalde voor de jeugdopleiding. Voor het eerste elftal zou hij echter net tekort komen. Hij verkaste naar PEC Zwolle en maakte daar in 1984 zijn debuut in het betaalde voetbal. Een primeur, want hij was hiermee de eerste Marokkaanse voetballer die in het betaalde voetbal van Nederland te zien was.

Aziz Doufikar zou drie seizoenen verblijven in de stad van de Peperbus, waar hij onder meer samenspeelde met Peter van der Hengst, Foeke Booy en Wilco van Buren. In 1987 tekende hij een contract bij het Portugese Espinho. Enkele jaren later keerde hij weer terug naar Nederland, om bij Fortuna Sittard te spelen. In Limburg speelde hij twee jaren.

In 1991 vertrok de Marokkaan naar Eindhoven. In de lichtstad liet hij zien dat hij behalve een goede voetballer ook een opgewonden standje te kunnen zijn. Tijdens de nacompetitiewedstrijd tegen FC Den Bosch gaf hij de assistent-trainer Cor Adriaanse van de Bosschenaren een trap en gedroeg hij zich agressief tegenover scheidsrechter Bakker en diens assistent. Hij werd voor dit vergrijp gestraft met een rode kaart en vervolgens geschorst voor zeven wedstrijden.

Na zijn periode bij Eindhoven speelde de aanvallende middenvelder nog enkele seizoenen in Portugal, waarna hij in 2001 zijn carrière beëindigde.

Na zijn carrière werd Aziz Doufikar trainer bij de senioren van SV Lelystad ’67. Tijdens het seizoen 2011/12 was hij nog even interim-trainer bij het eerste. Ook is hij jongerenwerker bij cultureel centrum De Meerpaal in Dronten en werd hij trainer bij de zaalvoetbalclub FC Anatolia.

(Foto – ANP Foundation)

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2021 KENTUDEZENOG

Thema door Anders Norén