Bengt Ove Kindvall (1943)

Bengt Ove Kindvall

Bengt Ove Kindvall (16 mei 1943) is een Zweed die doorgaans als spits speelde. Hij maakte deel uit van het Feyenoord dat in 1970 beslag legde op de Europacup 1 (tegen Celtic) en de Wereldbeker (tegen Estudiantes de la Plata). Tijdens de Europacup 1-finale scoorde hij het beslissende doelpunt.

Velen beschouwen Kindvall als de beste spits die ooit voor Feyenoord heeft gespeeld. De Zweed scoorde namelijk in de 144 competitiewedstrijden die hij voor de club speelde 129 doelpunten, een gemiddelde van 0,9 doelpunten per wedstrijd. Lange tijd was hij de maat waaraan elke Feyenoord spits werd gemeten.

De Zweed begon zijn loopbaan in 1962 bij IFK Norrköping. Dit is een club uit de gelijknamige stad in zijn geboorteland Zweden. Van 1966 tot en met 1971 zagen we de Zweed wekelijks schitteren in het shirt van Feijenoord Rotterdam. In 1971 keerde hij naar Zweden terug. Waar hij van 1971 tot 1974 wederom bij IFK Norrköping speelde. Kindvall sloot zijn carrière af bij IFK Göteborg in het seizoen 1974-1975.

In 1970 slaagde Feyenoord er in als eerste Nederlandse club de Europacup I te winnen. Kindvall had hier een belangrijk aandeel in. In Milaan won de ploeg van Ernst Happel met 2-1 van Celtic. Dit door doelpunten van Rinus Israël en Ove Kindvall. De laatste goal staat in de voetbal-annalen als geproduceerd in minuut 117! En als het nog niet goed was, won Ove met zijn ploegmakkers ook nog eens de wereldbeker voor clubteams. 

Kindvall speelde ook in het Zweedse nationale team. Hij nam deel aan het wereldkampioenschap voetbal 1970 in Mexico en het wereldkampioenschap voetbal 1974 in het toenmalige West-Duitsland. In totaal speelde hij 43 wedstrijden voor het Zweedse nationale team en scoorde zestien doelpunten.

Voetbalcommentator Herman Kuiphof wist dat de naam Kindvall niet met een k-klank moest worden uitgesproken en noemde de voetballer “Tsjiendwal”, wat de juiste uitspraak dichter benaderde. Veel sportliefhebbers dachten echter dat Kuiphof een rare manier van uitspreken had en gaven hem de bijnaam “Tsjuiphof”. Het clubblad plaatste hierover een kritisch artikel op de voorpagina onder de titel “Tsjommentaar op Tsjuiphof”. Ook het voetbalblad Voetbal International (toen nog een krant) liet zich niet onbetuigd en kopte na de Europacupwinst van Feyenoord: “De Tsjup is in de Tsjuip”.

Kindval was de eerste buitenlandse topscoorder van de Eredivisie in het seizoen 1967/1968. Kindvall wordt door velen beschouwd als de beste spits die ooit voor Feyenoord heeft gespeeld. De Zweed scoorde in de 144 competitiewedstrijden die hij voor de club speelde 129 doelpunten. Dit is een gemiddelde van 0,9 doelpunten per wedstrijd.

Bengt Ove Kindvall zijn zoon Niclas Kindvall speelde ook professioneel voetbal, voor onder meer Hamburger SV.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *