Bernard Diomède (1974)

Bernard Diomède (23 januari 1974) is een voormalig Franse vleugelspits. De aanvaller was met name succesvol bij AJ Auxerre. Ook kwam hij uit voor het nationale team van zijn land, waarvoor hij acht wedstrijden speelde. Drie hiervan speelde hij tijdens het gewonnen wereldkampioenschap in 1998.

Diomède is afkomstig uit de  jeugdopleiding van AJ Auxerre en debuteerde in 1992 voor de club. Dit was onder leiding van de legendarische trainer Guy Roux. Diomède bleef Auxerre acht jaar lang trouw en pakte in 1996 met de club de dubbel. Zowel de landstitel als de nationale beker werden gepakt door Auxerre. Twee jaar later ging de vleugelaanvaller, die ook als centrumspits uit de voeten kon, mee naar het wereldkampioenschap wat in eigen land werd georganiseerd en gewonnen. Diomède deed in drie wedstrijden mee op het kampioenschap. Dit waren de groepswedstrijden tegen Saudi-Arabië en Denemarken en het achste finale-duel tegen Paraguay.

In 2000 haalde trainer Gerárd Houllier zijn landgenoot voor een kleine vijf miljoen euro naar Liverpool. In zijn Premiership-debuut tegen Sunderland wist de kleine aanvaller met een omhaal te scoren, maar het doelpunt werd uiteindelijk onterecht afgekeurd omdat de bal volgens de wedstrijdleiding niet over de lijn was geweest. Het ongelukkige moment bleek de aftrap voor een even ongelukkig huwelijk tussen speler en club. Diomède speelde slechts een handvol wedstrijden voor The Reds en vertrok in 2002 via de achterdeur de Engelse topclub. Wel won hij in 2001 met de club de UEFA Cup. AJ Ajaccio werd zijn nieuwe club, het eerste seizoen nog als huurling, zijn tweede en tevens laatste seizoen als contractspeler.

Het beste bleek er bij de speler vanaf te zijn, waarna hij afbouwde bij Créteil in de Franse Ligue 2 en Clermon Foot, nog een divisie lager. Bij beide verenigingen bleef de spits één seizoen. In januari 2008, Diomède was toen anderhalf jaar clubloos, maakte de voormalig wereldkampioen kenbaar te stoppen met voetballen.

(Foto: ANP – Antonisse, Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *