Bernhard Carl ‘Bert’ Trautmann (1923 – 2013)

Bernhard Carl 'Bert' Trautmann (1923 – 2013)

Bernhard Carl ‘Bert’ Trautmann (22 oktober 1923 – 19 juli 2013) was een Duits voetballer, die in de jaren ’50 grote bekendheid kreeg als keeper van Manchester City.

Als jongen speelde Trautmann, als linkermiddenvelder, voor Tura Bremen. Toen hij tien jaar oud was, werd hij lid van de Hitler Jugend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht hij als paratrooper in Rusland. Hij werd krijgsgevangen gemaakt door het Rode Leger, maar wist te ontsnappen.

Uiteindelijk werd hij gevangen door Britse troepen en overgebracht naar een krijgsgevangenenkamp in Manchester. Tijdens voetbalwedstrijden tussen verschillende kampen speelde hij eerst op het middenveld, maar toen een keer een keeper ontbrak, probeerde hij het, met goed resultaat. In deze tijd doopten de Britten, die moeite met de naam Bernd hadden, hem om in ‘Bert’.

Na de bevrijding bleef hij in Engeland, en speelde voor een amateurclub in Liverpool. Tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Manchester City viel hij zo op, dat deze club hem een contract aanbood. Aanvankelijk stuitte dit op grote protesten van de fans. Tegen de komst van een Duitser naar de club werd zelfs een protestdemonstratie gehouden. De rabbi van Manchester riep echter op hem op zijn daden te beoordelen, en na de eerste wedstrijden, waarin hij goed presteerde, ebden de protesten weg.Uiteindelijk zou Trautmann één van de populairste spelers uit de geschiedenis van de club worden.

Tussen 1949 en 1964 speelde Bert Trautmann 545 wedstrijden voor City. De meest legendarische was de (door City met 3-1 gewonnen) FA Cup-finale tegen Birmingham City in 1956. Een kwartier voor tijd kwam hij hard in botsing met een tegenspeler, maar hij speelde de wedstrijd uit. Drie dagen na de finale bleek in het ziekenhuis dat hij een gebroken nekwervel had opgelopen. Na het seizoen werd hij, als eerste niet-Britse speler, uitgeroepen tot Engels voetballer van het jaar.

Trautmann was in zijn hoogtijdagen één van de beste doelmannen ter wereld, maar is nooit voor de Duitse nationale ploeg gevraagd, omdat trainer Sepp Herberger, eerder ook coach van Helmut Rahn, geen spelers wilde oproepen die niet in de Bundesliga speelden.Na zijn vertrek bij City was hij kort trainer van Stockport County. Daarna huurde de Duitse voetbalbond hem in als voetbalontwikkelingswerker en werkte hij in landen als Liberia en Nigeria.

In 2004 ontving Bert Trautmann een hoge Britse onderscheiding voor zijn bijdrage aan het verbeteren van de verhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Hij woonde sinds 1990 in La Llosa de Ranes, in de buurt van Valencia. In 2012 was hij aanwezig bij de huldiging van zijn ‘Citizens’ ter ere van het behalen van de Engelse voetbaltitel.

Samen met andere oud-spelers mocht hij met het kampioensteam meerijden op de open dubbeldekker die een ereronde maakte door Manchester, toegejuicht door duizenden fans. Toen een BBC-reporter hem om een reactie vroeg, reageerde hij: “This is a wonderfull day… I’ve been waiting for this all my life. As we in Germany say: ‘Jetzt kann ich sterben’. Bernhard Carl ‘Bert’ Trautmann (1923 – 2013) overleed op 19 juli 2013 in zijn Spaanse woonplaats.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *