Berry van Aerle (1962)

Berry van Aerle

Hubertus (Berry) Aegidius Hermanus van Aerle (8 december 1962) was een verdediger, die dertien seizoenen lang deel uitmaakte van de selectie van PSV Eindhoven. Ook was hij de vaste rechtsback was van het succesvolle Oranje dat in 1988 het EK won.

Van Aerle was berucht om zijn snelheid en kreeg daarom de bijnaam Turbo Berry. Van Aerle speelde doorgaans als rechtsback en kwam tot ruim 300 officiële competitiewedstrijden, waarin hij veertien keer scoorde.

In het begin van zijn loopbaan bij PSV heeft Van Aerle een basisplaats, maar met de komst van Eric Gerets verliest hij die. Van Aerle wordt in het seizoen 86/87 uitgeleend aan Antwerp FC. Van Aerle bloeit helemaal op en PSV wil hem met ingang van het seizoen 87/88 terughalen. Aanvankelijk weigert hij, maar hij heeft geen keus als PSV hem dwingt terug te keren. Hierdoor kon Van Aerle een belangrijke rol spelen in het meest succesvolle jaar van de club, 1988. Gerets is rechtsback, maar Van Aerle maakt furore als rechtermiddenvelder, naast Gerald Vanenburg.

Aan het eind van het seizoen heeft PSV de treble gewonnen: landskampioen, beker en Europa Cup I. in Totaal wint van Aerle met PSV vijf landskampioenschappen, drie KNVB bekers en één EuropaCup I. Hij speelde daarnaast 35 interlands (geen goals) tussen 14 oktober 1987 en 14 oktober 1992, en maakte deel uit van het Oranje dat het EK 1988 won, onder leiding van bondscoach Rinus Michels. Van Aerle had daar een basisplaats als rechtsback.

Van Aerle staat ook bekend als antiheld. Een bescheiden persoonlijkheid, die uitstekend zijn werk deed, doch nooit de aandacht trok met wilde uitspraken of onbesuisd gedrag. Theo Maassen verwerkte het in een sketch waar hij vertelde dat iedereen miljoenen verdiende, maar Van Aerle plichtsgetrouw netjes elke maand zijn contributie betaalde.

Later, toen Theo Maassen zijn eerste officiële dvd uitbracht, kreeg Berry van Aerle het eerste exemplaar overhandigd. Na zijn afscheid van het voetbal nam hij niet zijn vroegere beroep in de bouw weer op, maar werd Van Aerle postbode. Na zijn loopbaan kreeg ‘Turbo Berry’ de functie supporterscoördinator bij PSV en naam deel aan het scoutingsteam van PSV.

(Foto: ANP-Paul Vreker)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *