Bert Bartelings (1960 – 2009)

Bert Bartelings

Bert Bartelings (2 november 1960 – 15 juni 2009) was een zeer populaire linksback die speelde bij DS ’79 en FC Volendam. Hij overleed al op 48-jarige leeftijd aan een herseninfarct.

De zoon van Indische ouders leerde voetballen bij SC Bakestein, een club uit Zwijndrecht die inmiddels is gefuseerd met de plaatselijke VV. Daar werd hij gescout door DS ’79, waar hij tijdens het seizoen 1982/83 zijn debuut maakte en waar hij snel een vaste waarde werd. Meestal speelde hij linksback.

In Dordrecht groeide Bartelings uit tot een van de meest populaire spelers. Hij was snel, zeer fanatiek en gaf nooit op. Een geweldige techniek had de verdediger niet. Dat gaf hij zelf ook ronduit toe: “Ik moet het hebben van mijn inzet, mentaliteit en loopvermogen.” Zijn nimmer aflatende inzet maakte hem zeer geliefd aan de Krommedijk.

De terriër speelde met DS ’79 twee seizoenen in de Eredivisie. Tijdens het seizoen 1983/84 na een direct kampioenschap en in 1987/88, toen promotie volgde na een legendarische nacompetitiewedstrijd tegen Cambuur. In beide gevallen degradeerden de ‘Schapenkoppen’ direct. Bartelings speelde in Dordrecht samen met mooie namen als Kees Koudstaal, Jaap van der Wiel, Leen van der Weel, Peter Matena, Marco Boogers, Gerrie Slagboom, Theo Kulsdom, Cor Lems en Hans Stout. Legendes als Frans Körver en Simon Kistemaker waren in die periode trainer van de Dordtenaren.

Bert Bartelings – hij was tijdens zijn carrière ook verkoper in een sportzaak – speelde in de meeste gevallen als linksback, een enkele keer werd hij ook linksbuiten opgesteld. Ook daar voelde hij zich op zijn plek met zijn snelheid. Toenmalig trainer Ad Versluys noemde hem ook wel een ‘duveltje uit een doosje’.

Na bijna 200 wedstrijden tekende Bert Bartelings in 1989 een contract bij FC Volendam. Dat werd geen succes, mede door een knieblessure kwam hij niet verder dan negen officiële wedstrijden en moest hij zijn carrière voortijdig beëindigen.

Na zijn spelerscarrière was het niet meer dan logisch dat voetbaldier Bartelings trainer zou worden. Hij werd jeugdtrainer bij FC Dordrecht en hoofdtrainer bij diverse amateurclubs. Bartelings had in 2009 net getekend bij hoofdklasser TOGR, toen hij werd getroffen door een zwaar herseninfarct. Daaraan overleed hij op 15 juni. Bert Bartelings werd slechts 48 jaar.

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *