Bixente Lizarazu (1969)

Bixente Lizarazu

Bixente Lizarazu (9 december 1969) is een voormalig verdediger van onder meer Girondins Bordeaux en Olympique Marseille. Maar men kent hem vooral van zijn periode bij FC Bayern München. Daarnaast speelde Lizarazu ook voor het nationale team van Frankrijk.

De linkerverdediger speelde totaal 542 wedstrijden en scoorde daarin 32 keer en maakte ook deel uit van de succesvolle Franse lichting die in 1998 werelkampioen werd en 2 jaar later in Nederland Europees kampioen werd. Hij speelde in totaal 97 interlands en scoorde daarin 2 keer.

Hij speelde als linksback en is een van de succesvolste spelers uit de clubgeschiedenis van FC Bayern München, waarmee hij tussen 1997 en 2006 zestien prijzen won. Gedurende zijn loopbaan als clubvoetballer speelde Lizarazu eveneens bij Girondins de Bordeauxen Olympique Marseille. Daarnaast is Lizarazu één van de weinige Franse Basken die uitkwam voor Athletic Bilbao.

Als Frans international maakte hij deel uit van de Gouden Generatie die op verschillende landentoernooien hoofdprijzen won, waarvan één wereldtitel. In 1993 kwam Lizarazu op basis van zijn etnische afkomst ook éénmaal uit voor Baskenland. Lizarazu kwam in totaal 97 keer (twee doelpunten) uit voor de nationale ploeg van Frankrijk in de periode 1992–2004. Onder leiding van bondscoach Gérard Houllier maakte hij zijn debuut op 14 november 1992 in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland (2-1), net als Christian Karembeu (FC Nantes).

(Foto: Wikipedia)

Tegenwoordig is Lizarazu een verdienstelijk Jiu-jitsu-beoefenaar:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *