Blagoje Istatov (1947)

Geschreven door Leendert Kamsteeg

Blagoje Istatov (5 april 1947) was een Joegoslavische goalie die tussen 1976 en 1978 twee jaar onder contract stond bij FC Utrecht, waar hij uitgroeide tot een publiekslieveling.

Het is april 1947 als Blagoje Istatov in voormalig Joegoslavië geboren wordt. Als de doelman in zijn jeugdjaren bij FK Belasica Strumica neerstrijkt, duurt het drie jaar voor Istatov zich mag opmaken voor een nieuw avontuur. Bij FK Pobeda Prilep in Macedonië speelt de goalie zich vervolgens in de kijker van Partizan Belgrado. Het is uiteindelijk FC Utrecht dat hem bij die club oppikt.

Op 28-jarige leeftijd tekent Istatov op 26 mei 1976 een tweejarig contract in de Domstad, waar hij de opvolger van de Deen Jörgen Henriksen moet worden. Zijn competitiedebuut voor FC Utrecht volgt in augustus van dat jaar, als Feyenoord in de openingsspeelronde op bezoek komt. Doelpunten van Wim Jansen en Willy Kreuz voorkomen dat Istatov met winst debuteert.

Als zijn club in het seizoen 1976/77 na tien wedstrijden een keurige vijfde plek bezet, wacht voor FC Utrecht een bezoek aan het grote Ajax in Amsterdam. Daar maakt Istatov kennis met het kopwonder Ruud Geels. Als de goalgetter uit Haarlem er binnen een kleine twintig minuten na het eerste fluitsignaal van arbiter Henk van Ettekoven al drie goals heeft inliggen, is het voor de bezoekers slechts tegenhouden. Daar slagen de rood-witten maar matig in. Istatov zou uiteindelijk ook nog zijn vierde en vijfde doelpunt van Geels om de oren krijgen en na negentig minuten prijkt er zelfs een 7-0 eindstand op het scorebord. Maar daarover wordt na afloop amper gepraat.

Nadat arbiter Van Ettekoven vier minuten voor het einde van de eerste helft een strafschop toekent aan Ajax, zijn de rapen gaar bij de harde kern van FC Utrecht. Het loopt in de hoofdstad zelfs zo uit de klauwen dat Ajax’ reservedoelman Heinz Stuy het moet opnemen tegen een Utrecht-supporter die fietskettingen in de aanslag heeft. Istatov eindigt dat seizoen op een zesde plaats met de Domstedelingen en is ook in de jaargang erop een vaste waarde voor het team.

Bij het tweejarig contract zou het uiteindelijk ook blijven voor de geboren Joegoslaaf. Hoewel het bestuur van FC Utrecht te kennen geeft wel door te willen met de doelman, reizen de (salaris)eisen van Istatov de pan uit. Istatov is inmiddels zo geliefd bij het publiek, dat de supportersvereniging zelfs een actie op gang zet om mogelijk te voldoen aan de financiële eisen. Tot een daadwerkelijke contractverlenging zou het uiteindelijk nooit komen. Istatov en FC Utrecht gaan in 1978 na ruim 60 competitiewedstrijden weer uit elkaar. Zijn opvolger staat dan al klaar: niemand minder dan Hans van Breukelen moet de Joegoslaaf doen vergeten.

(Foto: ANP-Archief)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *