Blaise Nkufo (1975)

Blaise Nkufo

Blaise Isetsima Nkufo (25 mei 1975) maakte als spits tussen de jaren 2003 en 2010 grote indruk bij FC Twente in de Eredivisie. Bij FC Twente is ‘King Nkufo’ topscorer aller tijden.

Isetsima Nkufo werd geboren in Kinshasa in het toenmalige Zaïre. Op zevenjarige leeftijd vluchtte hij met zijn ouders naar Zwitserland waar zijn voornaam veranderd werd in Blaise. In het seizoen 1993/94 debuteerde hij op zeventienjarige leeftijd bij Lausanne-Sport in de Zwitserse Nationalliga A. Hij kwam tot twee optredens in het eerste elftal. Het daaropvolgende seizoen deed Nkufo een stapje terug en kwam hij uit voor FC Echallens in de Nationalliga B. Hier scoorde hij zijn eerste doelpunt. In zestien competitiewedstrijden kwam Nkufo tot negen goals. In 1998 nam hij de Zwitserse nationaliteit aan.

Vanaf 1995 kwam Nkufo een jaar uit voor de Qatarese voetbalclub Al-Arabi, waarmee hij kampioen werd van de Qatari League. Vervolgens keerde hij terug naar Zwitserland. In de daarop volgende periode scoorde hij 55 doelpunten in 127 wedstrijden voor achtereenvolgens Yverdon-Sport, Lausanne Sport, Grasshopper CZ, FC Lugano en FC Luzern. In 2001 vertrok hij naar de Bundesliga waar hij ging spelen voor FSV Mainz 05. Hier speelde hij 42 officiële wedstrijden en liet hij zien makkelijk een goal te kunnen maken. Het leverde hem een transfer op naar Hannover 96. Hier kwam hij maar tot negen optredens waarin hij niet scoorde.

Nadat beoogd spits Arco Jochemsen in de voorbereiding van het seizoen 2003/2004 tijdens een oefenwedstrijd tegen Real Zaragoza een ernstige knieblessure opliep moest FC Twente op zoek naar een vervanger. Na een proefwedstrijd kwam FC Twente in augustus 2003 met Hannover overeen Nkufo voor een jaar te huren. In zijn eerste wedstrijd voor FC Twente, op 16 augustus 2003, tegen RBC Roosendaal scoorde hij direct een doelpunt. In december 2003 viel hij op door in acht dagen tijd zowel tegen Feyenoord als Ajax twee keer te scoren.

Bij FC Twente was ‘King Nkufo’ zes seizoenen achtereen clubtopscorer in de Eredivisie. Zowel in 2004 als in 2009 was hij met Twente verliezend finalist in het toernooi om de KNVB beker. Vanaf 2006 plaatste Twente zich ieder jaar voor Europees voetbal. Zowel in seizoen 2007/08 als in 2008/09 plaatste Twente zich via een tweede plaats in de Eredivisie voor de voorronde van de Champions League.

Op 15 augustus 2009 bereikte hij in een uitwedstrijd tegen ADO Den Haag een nieuwe mijlpaal, door zijn 104e doelpunt voor FC Twente te scoren. Hij passeerde hierdoor Jan Jeuring als clubtopscorer aller tijden in de competitie. Al snel hierna begonnen de supporters van FC Twente met het inzamelen van geld om een standbeeld voor Nkufo te laten maken. Na 223 wedstrijden te hebben gespeeld voor FC Twente, waarin hij 114 keer wist te scoren, sloot Nkufo op 35-jarige leeftijd zijn periode in Enschede af met het behalen van het landskampioenschap 2009/10.

In 2010 vertrok de clubheld naar Seattle Sounders dat uitkwam in de Amerikaanse Major League Soccer  In Seattle scoorde hij vijf doelpunten in elf duels. Bij aanvang van zijn tweede jaar werd zijn contract ontbonden en zette hij een punt achter zijn carrière. Tegenwoordig woont Blaise Nkufo in Canada.

(Foto – Wikipedia)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *